מאז ה- 7 באוקטובר כולנו נדרשים לפתח חוסן נפשי, כדי לעבור תקופה קשה זו, לשם כך יזמו עמותת מטב ודיור מוגן "בית בכפר" בגדרה סדנה ייחודית שיועדה לסבתות וסבים שהנכד או הנכדה שלהם גויסו למלחמה בצו 8. המפגשים בסדנה נתנו מרחב לשיח שלא תמיד מקבל מקום, בקבוצת השווים של הדיירים, שיח מכיל ומחבר, שלא תמיד מתקיים בשגרה המורכבת, ובמיוחד לאור הדאגה לשלום הנכדים. בדיווחים החדשותיים מרבים לעסוק בנשות המגויסים, כמו גם בהוריהם, וייחודיותה של סדנא זו היא בכך שהיא מדגישה את הצרכים של הסבים והסבתות לאור המצב החדש שנוצר.
"בסדנה קבלתי כלים להתגבר על התחושות שלי גם כשהן קשות או עצובות" אומרת מ' , שהשתתפה בסדנה. "בנוסף, הבנתי שאני לא לבד עם התחושות הללו ושמסביבי יש עוד סבים וסבתות שחוששים לשלום נכדיהם. לימדו אותנו תרגילים להרגעה במצבי לחץ והסבירו לנו לא להתבייש ולדבר על החששות."
ליאור שטרסברג, מנכ"ל עמותת מטב מסביר: " בימים אלה כולנו דואגים לשלומם של הצעירים המגויסים לצבא, ובמיוחד לאלה שנלחמים בעזה. לרוב תשומת הלב הולכת, ובצדק, לקשיים והדאגות הרבות שמלוות את בני הזוג והורי הלוחמים. אך אנחנו זיהנו שישנו גם צורך לתת את הדעת לדאגה והקושי שמלווים את הסבים והסבתות, שלא תמיד נראים. יש צורך אמיתי לספק תמיכה גם להם, ולספק כלים להתמודד עם הקושי המתמשך."
יהלום עוזרי, מנהלת סניף מטב בגדרה מוסרת: "בימים אלה כולנו דואגים לשלומם של הצעירים שמגויסים לצבא ובמיוחד לאלה שנלחמים בעזה. מדברים הרבה ומתייחסים לחששות ולדאגות של הורי המגויסים, ואנחנו הבנו שיש להתייחס גם לסבא וסבתא ושיש צורך לחזק גם אותם ולתת להם כלים להתמודד עם הקושי ויחד עם הנהלת בית בכפר בגדרה יזמנו את הסדנה."
"בשיחות עם דיירי הבית עלה צורך לשיח מחזק ומתן כלים להתמודדות עם החרדה והדאגה לנכדים והנכדות שהופיעה בעקבות המלחמה ולכן בנינו את הסדנא יחד עם מטב כדי לתת לכך מענה." אומרת שירה סאפר עו"ס בבית בכפר בגדרה. הסדנה כללה שלושה מפגשים בני שעה וחצי כל אחד, שהתקיימו בבית הדיור המוגן בגדרה "בבית בכפר" והונחו על ידי אדווה מסילתי, עובדת סוציאלית, גרונטולוגית ומנחת קבוצות. המפגשים עסקו בחיבור בין הגוף לנפש וההשפעות ההדדיות של המחשבות הרגשות והגוף על החוסן של משתתפי הקבוצה, הושם דגש מיוחד על השילוב בין התאוריות והמחקרים העוסקים בחוסן, לבין יישומם הפרקטי. השיח העלה תמות שונות – החיבור בין זיכרונותיהם של המשתתפים מהשואה וממלחמות ישראל שאוחזים בפיסות היסטוריה חיה, אל מול המלחמה הנוכחית, תפקידם כמובילי המשפחה וכמחזיקי התקווה אל מול הדאגה האמיתית לשלום יקיריהם, והמצב הלאומי והאישי השזורים זה בזה. בקבוצה נכחו גם משתתפים שקרוביהם נחטפו, ששכלו בני משפחה, במהלך השנים, וגם במאורעות השביעי באוקטובר. ערכו של השיח המשותף והמחזק לקבוצת יעד זו בכלל ולמשתתפי הסדנה בפרט, לא יסולא בפז.
הילה טסקר, מנהלת מרחב שפלה במטב, מיוזמות הסדנה, מציינת כי לאור הצלחתה הניכרת של הסדנה, על השפעתה החיובית בהפחתת החרדה וחיזוק החוסן הנפשי, עמותת מטב תמשיך ותפעל ליישום סדנה זו בקרב סבים וסבתות שנאלצים להתמודד עם הדאגה לנכדיהם, זאת לאור המציאות המורכבת והקשה בה אנו מצויים.
מנחת הקבוצה, אדוה מסילתי מסכמת: זכות גדולה להיות עם האנשים שיש להם חלק בתקומתה ובביסוסה של המדינה, ללמוד מחכמתם, ולהעניק להם מהידע שנצבר, דווקא בתקופה זו.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה