הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

פרוייקט תמונות זיכרון של גדרה- סיפורו של שורד השואה, חיים מודריק

חנה קקיאשוילי

קהילת גדרה, ומדינת ישראל כולה, תציין את ערב יום הזיכרון. במסגרת בפרויקט תמונות_זיכרון, המועצה המקומית גדרה מביא עדויות של שורדי השואה אשר מתגוררים היום בגדרה, על מנת להנציח את סיפורם גם לדורות הבאים.

סיפורו של שורד השואה חיים מודריק, אשר היום מתגורר בגדרה, בבית בכפר.

חיים נולד למשפחה בת חמישה ילדים באזור שהיום נמצא בשטח אוקראינה ("בולין"). במסגרת הסכם "ריבנטרופ-מולוטוב" העיירה בה משפחתו גרה שויכה לברית המועצות. עוד מראשית המלחמה הבינו בני המשפחה כי ההחלטה הנכונה תהיה לברוח למזרח, כך החל משנת 1941, משפחתו של חיים החלה במנוסה.

התמונה הראשונה בה נזכר הבוקר תהיה מהסוס שאביו של חיים רכש עבור המשפחה: "העמסנו את כל מה שהיינו יכולים על אותו סוס מסכן, שהיה המכונית שלנו". חיים ישן בדרכים, באורוות, אוכל מה שיש, מה שאפשר "לגנוב" מהשדה, לוקח מה שאפשר למכור. לאורך כל מסלול הבריחה לא הפסיקו לתקוף אותם: "התחבאנו ביער ואני ממש זוכר שכדורים התעופפו בין העצים. במזל ניצלנו". ככה נדדה המשפחה במשך שלושה חודשים.

התמונה השנייה היא מהימים הראשונים של החורף – חורף סובייטי קשוח: "הבנו שאנחנו לא יכולים יותר להישאר בדרכים, אז עלינו על רכבת משא למזרח, לסיביר". הרכבת, לדברי חיים, הייתה עמוסה עד אפס מקום: "גרנו שם כמו דגים". הרכבת נסעה חודש ימים, התקדמה לאט. הזיכרון הכי משמעותי היה המחסור במים. "כשהיו כבר עצירות, הדבר הראשון שכל הפליטים חיפשו היה מקור מים, להרוות את הצמא".

בשלב מסוים משפחתו של חיים החליטה שלא ניתן יותר להמשיך ככה. הם ירדו באחת מתחנות רכבת ונשלחו לכפר בקרבת מקום. התמונה השלישית היא מהצריף בן החדר האחד אותו קיבלו. "מדובר היה בכפר מלא אנטישמיים. היינו המשפחה היהודית היחידה בכל האזור – והם שנאו אותנו". הקור הגיע שם למינוס 35 מעלות (!) ושלג מעל גובה החלון. באותה תקופה גייסו את אביו של חיים לצבא. גם אחותו גויסה למשטרה ונותק איתה הקשר במשך 4 שנים. הוא דאג מאוד.

בסוף המלחמה המשפחה של חיים ביקשה לחזור לביתם. תמונה נוספת בה חיים נזכר היא של תחנת הרכבת המקומית שלהם שהופצצה מספר ימים עוד לפני שהגיעו – הכל היה הרוס. "בעיירה שלנו היו עוד כנופיות של נאצים שתמכו בגרמנים וחיפשו לפגוע ביהודים". אחרי שהבינו שאין להם מה לחפש בעיירה בה חיים גדל, המשפחה ברחה לצ'כוסלובקיה ומשם לאוסטריה.

חיים ומשפחתו עלו לארץ ב1942, תחילה למחנה עתלית ואז התיישב בקיבוץ מסילות. לחיים שתי בנות, ו-6 נכדים. אך שם לא נעצר הסיפור המשפחתי. בן זוגה של נכדתו הבכורה נפל בשנה האחרונה במסגרת מלחמת "חרבות ברזל".



להצטרפות לוואטסאפ חדשות גדרה דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה