משרד האנרגיה מפרסם את המדד הרשויות המקומיות המובילות את ייצור האנרגיה על גגות המבנים בשטחן.
משרד האנרגיה והתשתיות מפרסם היום לציבור מדד השוואתי לייצור אנרגיה מתחדשת ברשויות המקומיות. המדד מציג את פוטנציאל ייצור האנרגיה המתחדשת על גגות מבנים בשטחי הרשויות המקומיות ואת אחוז המימוש בפועל נכון לסוף שנת 2023. יש לציין כי המדד מציג את הנתונים לגבי מתקנים קטנים בדו שימוש עד 700 קילו-וואט.
המדד פותח ועוצב במטרה להוות כלי עבודה יישומי, עדכני ואינטראקטיבי והוא משמש לבחינת פוטנציאל ייצור האנרגיה המתחדשת ב-4 מגזרים עיקריים בשטחן: מגורים, חקלאות, תעשייה ומבני ציבור.
בשנה החולפת המדד עבר עדכון ושדרוג ולראשונה הוא מציג נתונים רב שנתיים של קילו וואט הספק מותקן, מה שמאפשר לבצע השוואות בגידול השינוי משנה לשנה בכל אחת מהרשויות המקומיות. כך למעשה, כל רשות יכולה ללמוד על קצב ומגמת השיפור אצלה על פני שנים. בנוסף, המדד המעודכן מאפשר לסנן ולהשוות רשויות לפי גודל אוכלוסייה.
מאחר ויש שוני בין הרשויות, גודלן ומאפייני הבינוי שלהן המדד מפשר מאפשר הפרדה בין עיריות ומועצות מקומיות לבין מועצות אזוריות וכך, ניתן לפלח לפי נתוני הרשות המקומית, כגון שטח שיפוט והספק מותקן ביחס למספר התושבים.
בראייה כלל ארצית, המדד מצביע על עלייה שנתית של 21% במימוש פוטנציאל האנרגיה המתחדשת שהותקנה על גגות שטחי הרשויות המקומיות בישראל, כך שמימוש הפוטנציאל עלה מ-19% ל-23%. מדובר על תוספת משמעותית של כ-450 מגה וואט בשטחים המבונים (שווה ערך למערכת סולארית קרקעית בשטח של כ-4,500 דונם), שיספקו את צריכת החשמל השנתית של כ-100,000 יחידות דיור. יש לציין כי תוספת זו, באמצעות מתקנים סולאריים קטנים ברשויות המקומיות, מהווה נדבך משמעותי של כ42% מסך ההספק המותקן של אנרגיה מתחדשת שהתווסף בישראל בשנת 2023.
מי הן הערים המובילות -כל הנתונים מתייחסים לשנת 2023
בקטגורית המועצות המקומיות- המועצות שמייצרות הכי הרבה הספק של אנרגיה מתחדשת
במקום הראשון : מיתר עם 10.77 מגה וואט
במקום השני : פרדס חנה כרכור עם 8.34 מגה וואט
במקום השלישי : דאליית אל-כרמל עם 7.36 מגה וואט
במקום הרביעי : קצרין עם כ-6.71 מגה וואט.
במקום החמישי : ראש פינה עם כ-6.02 מגה וואט
בקטגורית המועצות המקומיות- המועצות בהן יש הכי הרבה מתקנים לייצור אנרגיה במגורים
במקום הראשון : מיתר עם 127 מתקנים והספק מותקן של כ-1.50 מגה וואט
במקום השני : פרדס חנה כרכור עם 107 מתקנים והספק מותקן של כ-1.24 מגה וואט
במקום השלישי : גן יבנה עם 94 מתקנים והספק מותקן של כ- 1.22 מגה וואט
במקום הרביעי : קדימה-צורן עם 88 מתקנים המסתכמים לכ-1.03 מגה וואט
במקום החמישי : גדרה עם 84 מתקנים המסתכמים לכ-1 מגה וואט
בקטגורית מועצות מקומיות- אחוז הגידול הרב ביותר בייצור אנרגיה מתחדשת לעומת שנה קודמת
במקום הראשון : גדרה עם גידול של 69% בשנה לסך של 4.89 מגה וואט
במקום השני : גן יבנה עם גידול של 59% בשנה לסך של 4.79 מגה וואט
במקום השלישי: מיתר עם גידול של 41% בשנה לסך של 10.78 מגה וואט
במקום הרביעי : דאלית אל-כרמל עם גידול של 40% בשנה לסך של 7.37 מגה וואט
במקום החמישי: פרדס חנה-כרכור עם גידול של 37% בשנה לסך של 8.35 מגה וואט
יש לציין כי מימוש הפוטנציאל ברשויות במחוז תל אביב נמוך באופן משמעותי ביחס לממוצע הארצי העומד על כ7% לעומת 23%. הדבר מבליט את הקושי הקיים בהקמת מערכות סולרית במרכז הארץ- האזורים בהם צריכת החשמל גבוהה יותר.
הרשויות שביצעו את הגידול הרב ביותר ביחס לשנה הקודמת בקרב הרשויות הן טירה ונתניה עם 96% ו66% (בקרב העיריות). הערים במצטיינות בייצור אנרגיה למגורים (בקרב עיריות) הן אילת עם 251 מתקנים ובאר שבע עם 167 מתקנים.
תמונת המצב בגדרה
מועצת גדרה יצרה בשנת 2023 הספק של אנרגיה מתחדשת של 4.88 מגה וואט - מדובר בגידול של 69% לעומת השנה הקודמת אשר מציב את היישוב במקום הראשון מבין המועצות המקומיות בישראל. יש לציין כי למרות העלייה, גדרה מנצלת רק 19% מהפוטנציאל שעומד לרשותה -המתקנים הפעילים במועצה יכולים לייצר 25.719 מגה וואט.
כמו כן גדרה תפסה את המקום החמישי מבין המועצות המקומיות במספר המתקנים הרב ביותר שנמצא בשטחה - 84 מתקנים המסתכמים לכ-1 מגה וואט.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה