הקיץ בעיצומו: לפי נתוני מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה למחצית הראשונה של חודש יולי, 81.82% מהחופים הפתוחים בישראל מדורגים כנקיים או נקיים מאוד - ירידה לעומת 92.4% במדד האחרון של חודש יוני וכן ביחס למדד אשתקד, שבו 85% מהחופים היו נקיים.
הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ממוצע ציון נקי מאוד) הן:
בת ים, נהריה, מטה אשר, הרצליה, תל אביב- יפו, אשדוד, אשקלון.
החל מ-1 ביולי 2023, המשרד להגנת הסביבה מסייע לרשויות החופיות ברחבי הארץ בתגבור פעולות האכיפה לשמירה על ניקיון החופים במסגרת תוכנית "חוף נקי" של המשרד. הסיוע ניתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר מלווים את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול משליכי פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית. במסגרת פעילות האכיפה, המלכלכים בחוף עלולים להיקנס בסכום של עד 750 שקל על השלכת פסולת בשל הרגישות הגבוהה של החופים.
16 הרשויות החופיות המשתתפות בפעילות השנה הן: נתניה, הרצליה, מועצה אזורית חוף כרמל, מועצה אזורית עמק חפר, אשקלון, מועצה אזורית מטה אשר, איגוד ערים כינרת, אשדוד, עיריית נהריה, טירת כרמל, עיריית עכו, עיריית חיפה, תל-אביב יפו, מועצה אזורית חוף השרון, אילת וחוף אשקלון. עד כה, במסגרת תגבור אכיפת ניקיון בחופים של תכנית "חוף נקי" לעונה זו, בוצעו 86 פעולות אכיפה עם 168 שוטרים, חולקו 883 קנסות, מתוכם 262 קנסות בתחום הניקיון.
שנת 2023 היא השנה ה-18 בה מתקיימת תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה שמטרתה למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים על פי מחויבות בין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.
הרחבה:
מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי ועיקר תקציבה מופנים לתמיכה ברשויות החוף לניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים, ולפיהם 85% מהחופים יהיו נקיים במהלך 70% מהשנה. המטרה היא לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל. במסגרת זו, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה מודדים את רמות הניקיון בחופים הפתוחים יחד עם יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מתקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים.
המשרד להגנת הסביבה תומך ויתמוך בשנים 2021 עד 2024 בתקציב רב שנתי חסר תקדים ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים – בהיקף של עד 26,463,253 שקל בעבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה. מתוכו, תקציב של עד 6 מיליון שקל ישמש להפחתה במקור של פסולת ימית על ידי הקמת תשתיות לאיסוף פסולת בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף למניעת הגעת פסולת לחופים מנקז נגר עילי, פיקוח על חוק איסור שימוש בפלסטיק חד פעמי בחופים ובעבור הקמת מתקני תשתית או ציוד לעידוד השימוש בכלים רב פעמיים.
התמיכה ברשויות החוף בהפחתה במקור מקדמת התחייבות לקידום חוק עזר עירוני שיאסור שימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק בכל חופי הרשות (הן המוכרזים והן הלא מוכרזים), כפי שכבר קיים באילת, בחוף אשקלון, בהרצליה, בתל אביב, בחדרה ובחוף הכרמל.
המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע מהגעה עם פסולת פלסטיק לחופי הים כדי שנשמור על החופים של כולנו נקיים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן:
"המשרד להגנת הסביבה ימשיך לדאוג לניקיון החופים כדי שכלל הציבור יוכל להגיע, ליהנות ולנפוש בחודשי הקיץ החמים. המשרד ימשיך לתמוך ברשויות החופיות כדי לשמור על הנתונים גבוהים לאורך כל השנה. בואו נימנע כולנו מהגעה לחופים עם פסולת, ונוכל יחד לשמור על סביבה נקייה"
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה