המשרד להגנת הסביבה מפרסם את נתוני מדד חוף נקי. מהנתונים עולה, כי במדד השני לחודש מארס, 81.8% מהחופים הפתוחים (הבלתי מוכרזים לרחצה) שנמדדו במדד דורגו נקיים עד נקיים מאוד, ירידה קלה לעומת 84.85% במדד הקודם, וכן בהשוואה ל-83% במדד באותה התקופה אשתקד. המדד מבוצע אחת לשבועיים. נזכיר כי ניקיון החופים הוא באחריות הרשויות החופיות.
- הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ממוצע ציון נקי מאוד) הן בת ים, נהריה, עכו, טירת הכרמל, מטה אשר, עמק חפר, נתניה, תל אביב- יפו, גן רווה, אשדוד, אשקלון ואילת.
- הרשויות החופיות בתחתית המדד בציון ממוצע בינוני הן קריית ים והמועצה האזורית חוף אשקלון.
שנת 2023 היא השנה ה-18 של תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה. מטרתה למזער את מפגעי הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים על פי מחויבות בין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.
מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי ועיקר תקציבה מופנים לתמיכה ברשויות החוף לניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים, ולפיהם 85% מהחופים יהיו נקיים 70% מהשנה. המטרה לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל. במסגרת זו, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה מודדים את רמת הניקיון בחופים הפתוחים בד בבד עם יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מתקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים.
המשרד להגנת הסביבה ימשיך להשקיע ולתמוך ברשויות המקומיות החופיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים לרחצה. התמיכה נועדה לביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה ולהפחתה במקור של פסולת ימית על ידי עידוד הציבור לשימוש בכלים רב פעמיים והפסקת שימוש בכלים מפלסטיק לשימוש חד פעמי. כמו כן, יפעיל המשרד תוכנית לתגבור אכיפה של חוקי העזר לניקיון בעזרתם של שוטרי משטרת ישראל מתחנות רבות ברחבי הארץ בחודשי הקיץ.
המשרד להגנת הסביבה תומך בשנים 2021 עד 2024 בתקציב רב שנתי חסר תקדים ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים – בהיקף של עד 26,463,253 שקל בעבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה. תקציב של עד 6 מיליון שקל נועד להפחתה במקור של פסולת ימית על ידי הקמת תשתיות לאיסוף פסולת בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף למניעת הגעת פסולת לחופים מנקז נגר עילי, פיקוח על חוק איסור שימוש בפלסטיק חד פעמי בחופים ובעבור הקמת מתקני תשתית או ציוד לעידוד השימוש בכלים רב פעמיים.
התמיכה ברשויות החוף בהפחתה במקור מקדמת התחייבות לקידום חוק עזר עירוני שיאסור שימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק בכל חופי הרשות (הן המוכרזים הן הלא מוכרזים), כפי שכבר קיים באילת, בחוף אשקלון, בהרצלייה, בתל אביב, בחדרה ובחוף הכרמל.
המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע מלהביא פסולת פלסטיק לחופי הים ולשמור על החופים של כולנו נקיים.
תוכנית חוף נקי במהלך שנת 2022:
שנת 2022, המציינת את השנה ה-17 של תוכנית חוף נקי, היא השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים לרחצה. 81.8% מהחופים הוגדרו "נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, כאשר הושקה התוכנית. בכך תכנית חוף נקי השיגה, ואף יותר מכך, את היעד התוצאה של 75 אחוז מהחופים נקיים 70 אחוז לשנת 2022. ניתן לומר בבטחה שפעילות תוכנית חוף נקי, על שלל מרכיביה הביאה לשיפור משמעותי חסר תקדים במצב ניקיון החופים הפתוחים לאורך השנה. תוצאות מצוינות אלו הם המשך ישיר של לעליה העקבית בתוצאות התוכנית משנת 2017 ונובעים בין היתר, משיתוף פעולה פורה עם פורום הרשויות החופיות והעמותות הסביבתיות.
"חד-פעמי – לא בים שלי!"
במהלך חודש אוגוסט 2022 שודר קמפיין קיץ של המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף עמותת אקואושן, בנושא שמירה על ניקיון החופים והים. מטרת הקמפיין היתה להעלות את מודעות הציבור לשמירה על ניקיון החופים והים. הקמפיין שם דגש על הימנעות מהבאת כלים חד-פעמיים. תחת הכותרת: "חד-פעמי – לא בים שלי!". הקמפיין קרא לציבור להשאיר את הכלים החד-פעמיים בבית, להצטייד בכלים רב פעמיים וליהנות מחופים וים נקיים מפלסטיק. במסגרת קמפיין ההסברה, שהופק באמצעות לשכת הפרסום הממשלתית (לפ"מ). מטרתו הייתה הימנעות משימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים בחופים. את הקמפיין הובילה השחקנית ניב סולטן בסרטון שביים רועי רז ושודר בטלוויזיה וברשתות החברתיות. הקמפיין כלל תוכן ייחודי לחברה החרדית ולחברה הערבית. הקמפיין לחברה הערבית שודר ברדיו ובדיגיטל, והובילה אותו רנין בשאראת. הקמפיין זכה במדד הפרסומות של יוטיוב ו- ynet לחודש ספטמבר, וזכה פעמיים בקקטוס הזהב של קשת 12 ,במקום שני ובמקום שלישי. סה"כ הקמפיין זכה לכ – 61 מיליון חשיפות בדיגיטל ו– 93 אלף הקלקות לאתר המשרד.
במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, במהלך שנת 2022 היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית יזמה סיוע לרשויות החופיות בביצוע פעולות אכיפה בחופי הים בחודשי הקיץ. הסיוע ניתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר ליוו את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה לייצר הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית. במסגרת תוכנית תגבור האכיפה בשנת 2022 (בתאריכים 25 ביוני עד 31 באוקטובר 2022) דווח על 411 פעולות פיקוח ואכיפה בתחומן של הרשויות החופיות (ובהן איגוד ערים כינרת). במהלך פעולות אלו חולקו כ-7,355 קנסות, ומתוכם כ-1,305 קנסות על עבירות ניקיון.
כמו כן, התקיימה פעילות צלילת ניקיון תת ימי בים תיכון, פתוחה לציבור הרחב, בהובלת "משמר הים" של התאחדות הישראלית לצלילה בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ובמימון תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה. המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף רשות הטבע והגנים והמכון לחקר ימים ואגמים, פרסם (לינק) דוח מקיף ראשון מסוגו בנושא השפעת הפסולת הימית במזרח הים התיכון על צבי הים שנפלטו לישראל. הדוח נערך במימון תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה ובביצוע של שיר ששון וד"ר יניב לוי מהמרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים וד"ר יעל סגל מהמכון לחקר ימים ואגמים לישראל. המחקר עשה שימוש בנתונים שנאספו במשך 22 שנים, מ-1999 עד 2021, במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים ובפיילוט של שנה בניטור פסולת בקיבות צבי ים מתים שנפלטו לחופי ישראל, שנעשה בשיתוף פעולה של המרכז הארצי להצלת צבי ים עם המכון לחקר ימים ואגמים לישראל. הדוח הציג ממצאים מדאיגים ומאשר את החשש להשפעה השלילית של פסולת ימית בכלל ופסולת פלסטיק בפרט על בתי הגידול הימיים ועל אוכלוסיית צבי הים.
במסגרת הפעילות המתמשכת של המשרד להגנת הסביבה להרחבת הניטור הלאומי בים התיכון, החלה בשנת 2017 תוכנית לניטור של עומסי הפסולת בים ובחופים. מטרת התוכנית לניטור פסולת בסביבה הימית היא זיהוי מגמות במרחב ובזמן של פסולת בסביבה הימית והחופית, לצורך איתור התנהגויות חריגות, מקורות זיהום קיימים ופוטנציאליים ואת יעילות הצעדים המבוצעים בישראל לצורך צמצום הבעיה, דוגמת חוק השקיות, פקדון הבקבוקים, מיסוי פלסטיק לשימוש חד-פעמי ופעולות תוכנית "חוף נקי". לאחר היציאה ממשבר הקורונה והחזרה לפעילות בחופי הארץ בכלל ובים התיכון בפרט, נעצרה הירידה בריכוזי הפסולת בחופים שנצפתה בדוח הקודם בשנת 2020, והחלה עלייה בריכוזי הפסולת בחופים הנגישים לציבור. בדיקת הרכב הפסולת מצביעה על כך שמרבית הפסולת בקרקעית הים, כ-90%, היא פסולת פלסטיק.
כמדינה החברה באמנת ברצלונה, מחויבת מדינת ישראל לתוכנית ההפחתה האזורית להגנה על הים התיכון מפני פסולת ימית וחופית (Regional Plan on Marine Litter Management). על פי תוכנית זו, חובה על המדינות החברות לנקוט שורה ארוכה של פעולות כדי למזער את ממדי תופעת הפסולת הימית ואת השפעותיה המזיקות על הסביבה הימית של הים ועל האוכלוסייה השוכנת לחופיו.
תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה פועלת משנת 2005 במטרה למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים בהתאם למחויבות הבין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה