אחד הפתרונות המרכזיים למשבר הדיור בישראל הוא התחדשות העירונית, כלומר שיפוץ של מבנים קיימים או הריסתם לשם הוספת דירות בשטחם. המדינה אינה מצליחה לייצר מספיק דירות באזורי הביקוש.
תוכנית הטלוויזיה בערוץ 12, תוכנית חיסכון פרסמה לראשונה את הצעתו של שר השיכון והבינוי זאב אלקין , תוכנית תמריץ לעיריות להאצת פרויקטים של התחדשות עירונית בעירה.
בתוכניתו של שר הבינוי והשיכון זאב אלקין נבחרו 12 ערים בישראל באזורי הביקוש, בינהן בת ים, רמת גן, גבעתיים ועוד.
בכדי לקבל את תוכנית התמריצים של שר השיכון והבינוי על העיריות לאשר פרויקטים של התחדשות עירונית, מתן אישורים והתרי בנייה של לפחות 2,500 דירות במשך השנתיים באות, ברגע שהדבר יאושר, העירייה עתידה לקבל תמריץ על סך 25-30 אלף ש"ח על כל דירה שאושרה, דבר שיכניס מילוני שקלים לקופת העירייה.
לשם השוואה ב2019 ניתנו בבת ים אישורים ל550 דירות בפרויקט התחדשות בעיר.
תגובות ליוזמת משרד השיכון להסכמי מסגרת להתחדשות עירונית
חיים מסילתי יו״ר לשכת שמאי המקרקעין :
" כשמסתכלים על 12 הרשויות שנבחרו לקבל את התמריץ לקידום פרויקטים של פינוי בינוי לא ברור למה רמת גן, גבעתיים ובת ים כלולות ברשימה הזאת, שכן מדובר בערים בהן הכדאיות הכלכלית גבוהה מאד והן לא צריכות תמיכה כדי להוציא פרויקטים לפועל. לעומת זאת ישנן הרבה רשויות שאם היו מקבלות הן את התקציב יתכן והיינו רואים פרויקטים כאלה מתחילים לקרום עור וגידים אצלם, כך למשל באשקלון, קרית מלאכי ומגדל העמק. בנוסף הסכום פר יח"ד 25-30 אלף שקל הוא סכום פעוט באיזורי ביקוש של יזם מוכר דירה בכ- 30 עד 40 אלף שקל למ"ר, כך שהסכום שמציעה המדינה הוא זניח. כמו כן, אני לא ברורה מגבלת הערך של הרף המינימלי שנקבע לקבלת התקציב ( 600 יח"ד). מאות יחידות לא מייצרות מסות של דירות כך שאו שהיו מציבים רף של 1000 יח"ד דיור ומעלה או שהיו מתקצבים פר פרויקט ללא מגבלת סך יח״ד״.
עו"ד דורון אריאל מומחה למקרקעין מייסד פירמת דורון אריאל ושות' :
" חשוב ביותר, שהמדינה עושה מאמצים לסייע להגדלת היצע הדירות באמצעות תמריצים לרשויות המקומיות , אלא שצריך לשים לב שהתוכנית לא תנוצל לרעה כך שיינתנו הטבות לרשויות מקומיות בפרויקטים שממילא היו יוצאים לדרך. השימוש בהטבה זו חייב להיעשות רק בפרויקטים שאין דרך לבצעם ללא סיוע של המדינה. בנוסף , שוב לא הושם דגש לנושא הפריפריה, שם התמיכה והסיוע נדרשים יותר מכל מקום אחר בישראל, בפריפריה התוספת של יחידות הדיור גדולה וכלכליות הפרויקט יחסית קטנה ולכן הסיוע במקומות הללו הוא שיכריע אם יהיו פרויקטים של פינוי בינוי או שלעולם לא יצאו שם לפועל פרויקטים מעין אלה"
רחל מלכה, מנכלית ובעלים של חברת מעוז דניאל:
"אני חושבת שהתוכנית של אלקין היא מבורכת, אבל התקציב שהוא אישר מוגבל ומספיק רק ל17,600 יח"ד. זוהי כמות שלא תענה על הביקושים העתידיים בארץ. בנוסף, אני חושבת שיש צורך לבדוק את כמות ההיתרים השנתית שמוציאה כל עירייה להתחדשות עירונית, ולתת תמריצים דווקא לעיריות שלא מקדמות הרבה פרויקטים. לדברי מלכה, אנחנו רואים ששוב הפריפריה נשארת מאחור: "אני חושבת שבמקום להכריז על תוכנית מוזלת לזוגות הצעירים בפריפרייה, יש לתכנן תב"ע עתידית לפינוי בינוי – ולשווק אותה ליזמים".
הכתבה פורסמה לראשונה בN12.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה