מהיום, ממחזרים גם בגדול! חוק הפיקדון הורחב היום (ד') גם לבקבוקים גדולים; המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להחזיר את מכלי המשקה הריקים לבתי העסק, ולקבל בעבורם את דמי הפיקדון
החל מהיום, 1 בדצמבר 2021, חל מנגנון חוק הפיקדון גם על מכלי משקה בנפח ליטר וחצי ועד 5 ליטרים (כולל), בדומה למכלים הקטנים, למעט החריגים המצוינים בחוק. המהלך יתרום לניקיון המרחב הציבורי, יוביל להפחתת הפסולת המוטמנת ולעלייה במיחזור.
מהיום הצרכנים יכולים להחזיר את הבקבוקים הגדולים ולקבל תמורתם את דמי הפיקדון ששולמו בעת הקנייה, בדומה למנגנון הפיקדון הקיים היום על מכלי משקה קטנים. בכך הצטרפה ישראל לשורה גדלה והולכת של מדינות שהחילו חובת פיקדון על כלל מכלי המשקה, בין השאר כדי להתמודד עם בעיית הפלסטיק החד-פעמי במרחב הציבורי.
מניתוח ובדיקות שבוצעו עבור המשרד להגנת הסביבה, עולה כי החלת הפיקדון צפויה לצמצם את התופעה הבלתי רצויה של השלכת בקבוקי פלסטיק במרחב הציבורי ותעודד הקמת מפעלי מיחזור לפלסטיק בישראל.
איך עושים את זה?
• יש להחזיר לבתי העסק מכלי משקה ריקים מסומנים (עד 50 מכלי משקה ריקים מסומנים ביום) ולקבל תמורתם את דמי הפיקדון.
• על בית העסק לקבל את מכלי המשקה הריקים המסומנים ולהשיב את דמי הפיקדון גם אם לא נקנו באותו בית עסק.
• בית העסק חייב להחזיר את דמי הפיקדון במזומן.
• יש להחזיר מכלי משקה תמורת דמי פיקדון בבתי עסק הגדולים מ-28 מ"ר שמוכרים בהם מכלי משקה כגון חנויות הנוחות, רשתות השיווק ומַכולות.
מכלי פלסטיק שאינם כלולים בחוק הפיקדון כגון אקונומיקה, שמפו ומרככי כביסה יושלכו לפח הכתום. כל עוד מוצבות מיחזוריות בשטח הרשות, ניתן עדיין להשליך אליהן אריזות פלסטיק אלה. נדגיש, כי אין להשליך מכלי משקה ומכלי פלסטיק אחרים לפחים הירוקים.
המשרד להגנת הסביבה מפעיל יחד עם המועצה הישראלית לצרכנות את מוקד הפיקדון, לשם תלונה על מקרים של אי השבת דמי פיקדון או סירוב בתי עסק לקבל מכלי משקה, בטלפון: 03-5100190.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג:
"היום הזה הוא לא פחות מהיסטורי! מדינת ישראל מתחילה עידן חדש. באיחור של 20 שנה, אחרי המון עיכובים ולחצים, נכנסה לתוקף הרחבת חוק הפיקדון שתהפוך את הבקבוקים הגדולים מפסולת פלסטיק שמזהמת את השטחים הפתוחים, הים והמרחב הציבורי למשאב מיחזור. זהו צעד נוסף של ישראל במאבק בהתמודדות מול משבר האקלים ובשמירה על הסביבה, שמקדם אותנו עוד שלב בדרך לכלכלה מעגלית"
מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, גלית כהן:
"חלקם של הבקבוקים הגדולים הוא 75% מסך בקבוקי הפלסטיק בישראל. פלסטיק שלא ממוחזר ומטופל מזהם לנו את הסביבה ופוגע בבריאות. מהיום, עם הרחבת הפיקדון על הבקבוקים הגדולים, פחות מהם ייזרקו בשמורות הטבע, בפארקים וברחוב - מלכלכים ומזהמים לנו את הסביבה. החובה על פי חוק של היצרנים והקמעונאים שמייצרים ומוכרים לנו את הבקבוקים היא שהבקבוקים האלה לא יהפכו לפסולת ולמפגע סביבתי ובריאותי. חובתם על פי חוק לאפשר לציבור להחזיר את הבקבוקים ולקבל את הפיקדון בצורה הנוחה והנגישה ביותר - בדיוק כמו שנרכשו"
אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי וקהילה:
"זהו יום היסטורי! צעד נוסף של ישראל במאבק בהתמודדות מול משבר האקלים ובשמירה על הסביבה. מדובר במהלך חשוב שעתיד להוביל לעלייה בניקיון המרחב הציבורי ולהפחתה משמעותית בכמות הפסולת ולהגדלת אחוזי המיחזור, ויעמיד אותנו בשורה אחת עם מדינות נוספות בעולם שקוראות – די לפסולת הפלסטיק"
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה