המצב הביטחוני עורר בפני התושבים שאלות רבות בנוגע להתנהגות נכונה בעת אזעקה ומציאת המרחב המוגן. כשירות לתושבים אנו מביאים לכם את הנחיות פיקוד העורף העדכניות:
קבלת התראות
פיקוד העורף מבקש מכלל התושבים שבנוסף להפעלת האזעקות יש להוריד את יישומון פיקוד העורף שנותן התראות בזמן אמת.
שימו לב! בימים אלו יצאה גרסה חדשה ליישומון פיקוד העורף לכן עליכם למחוק את הישן ולהתקין את היישומון החדש.
לינק להורדת היישומון: https://bit.ly/2SJaAR5
המטרה היא בכך שלתושבים יוכלו לקבל את ההתראה בזמן אמת בכל האפשרויות העומדות לרשותם:
• צופר אישי - באמצעות התקנת היישומון (אפליקציה) החדש של פיקוד העורף, שמספק התרעה אישית ומידע מציל חיים על מגוון רחב של איומים, בהתאם למיקומכם ולאזורי עניין.
• צופר ביתי - באמצעות פורטל החירום הלאומי במחשב הביתי. יש להיכנס לקישור הזה, להגדיר את מיקומכם ולהשאיר את המחשב פתוח.
• צופר ציבורי - צופרי פיקוד העורף, המוצבים באופן קבוע ביישובים בכל רחבי הארץ. הצופרים מיועדים בעיקר לשוהים מחוץ לבית. משך האזעקה שווה לפרק הזמן העומד לרשותכם בכניסה למרחב המוגן.
כיצד שומרי מצוות יכולים לקבל את ההתרעות בשבתות וימי חג?
תחנות הרדיו "קול חי" ו"קול ברמה" מפסיקות לשדר בשבתות ובימי חג ומשמשות כ"גל שקט" מכניסת החג או כניסת שבת ועד צאתם. במקרה של זיהוי סכנה, תפרוץ התרעה את ההדממה בשידור.
מדוע מומלץ להשתמש באמצעי התרעה נוסף על הצופרים?
הצופרים מיועדים בעיקר לשוהים בשטח פתוח. אם אתם שוהים במבנה, קיימת סבירות שלא תשמעו את ההתרעה בשל פעילות המזגן בביתכם, חלונות סגורים, טלוויזיה שפועלת ואף בשל גובה המבנה. לחילופין, ייתכן שההתרעה תשמע גם מחוץ לאזור המאוים. לכן מומלץ להשתמש באמצעי נוסף לקבלת ההתרעה - יישומון (אפליקציית) פיקוד העורף, רדיו, טלוויזיה, אתרי אינטרנט חדשותיים או פורטל פיקוד העורף (אתר זה).
מהו אזור התרעה?
התרעות פיקוד העורף ניתנות באופן ממוקד לכל יישוב בנפרד ומופעלות רק באזורים שנשקפת בהם סכנה לאוכלוסייה. בישראל קיימים כיום כ-1,700 אזורי התרעה. במסגרת זו, לכל יישוב יש אזור התרעה מוגדר תחת שם היישוב. לדוגמה: אזור ההתרעה של העיר בת ים הוא "בת ים".
בנוסף, קיימות עשר ערים ברחבי הארץ פוצלו לכמה אזורי התרעה:, בהן נמצאת ראשון לציון שמחולקת לראשון לציון מזרח וראשון לציון מערב.
על מנת לדעת מהו אזור ההתרעה שאליו אתם שייכים – היכנסו לכאן והזינו את שם היישוב (ואת כתובת המגורים במקרה של עיר מפוצלת) - שבו אתם מתגוררים.
הרבה פניות ושאלות מתקבלות במוקדים בנושא לא שמעתי את האזעקה/ האזעקה חלשה/ שמעתי פיצוצים אך לא קיבלתי התרעה או לא הייתה אזעקה:
אם יש ספק, אין ספק. בהישמע אזעקה יש להיכנס למרחב המוגן ולשהות בו 10 דקות, ללא קשר לעוצמת האזעקה. עם זאת, חשוב לדעת כי מצב שבו נשמעת אזעקה מצופרי פיקוד העורף עלול להיגרם ממספר סיבות:
ראשית, מערכות ההתרעה של פיקוד העורף סלקטיביות ומפעילות את האזעקה רק באזור בו קיימת סכנה. ייתכן שבשל סמיכות יישובים, האזעקה תישמע גם מחוץ לאזור המאוים מאחר שגלי הקול מתפשטים. לפיכך, כדאי להתבסס על אמצעי ההתרעה הזמינים בנוסף לצופרים - יישומון פיקוד העורף, רדיו, טלוויזיה, אתרי אינטרנט חדשותיים ופורטל החירום הלאומי.
שנית, שהייה בתוך מבנה תקשה על שמיעת האזעקה בשל חלונות סגורים, טלוויזיה ומזגן פועלים או הפרעות נוספות. על כן, מומלץ להיעזר באמצעי ההתרעה הנוספים הקיימים.
אם סיבות אלו נשללו, ייתכן כי מדובר בפער בכיסוי הצופרים במרחב. במקרה זה יש לדווח לרשות המקומית, שתבצע בדיקה משותפת עם פיקוד העורף.
מרחבים מוגנים -סדר העדיפות לבחירת המרחב המוגן:
1. ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) או ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) - הם הבחירה המועדפת.
2. מקלט:
מקלט בבניין משותף - בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו, או ללא תלות אם ניתן להגיע אליו דרך חדר מדרגות פנימי.
מקלט ציבורי - בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו.
3. חדר מדרגות פנימי:
דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין מעל שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק או מקלט - יירדו שתי קומות ויישארו בחדר המדרגות. בבניין מעל 3 קומות, כל קומות חדר המדרגות מוגנות פרט לקומת הקרקע ושתי הקומות העליונות.
דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין בן שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד, ממ"ק או מקלט - יירדו קומה אחת ויישארו בחדר המדרגות. בבניין בן שלוש קומות, קומת חדר המדרגות המוגנת ביותר היא הקומה האמצעית (קומה שנייה).
4.אם אין ממ"ד, ממ"ק, מקלט או חדר מדרגות פנימי, יש לבחור חדר פנימי מוגן עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים.
מקומות שאינם יכולים לשמש כמרחב מוגן
אין לבחור מקלחת או שירותים ויש להתרחק מקרמיקה, חרסינות וזכוכיות שיכולות להתנפץ.
אין לשהות ברחבת הכניסה לבניין, מכיוון שקיים סיכון לרסיסים והדף כתוצאה מנפילות טילים בסמוך לבניינים.
לפרטים נוספים:
מוקד 104 של פיקוד העורף - ניתן לקבל מענה בכל שפה
פורטל פיקוד העורף https://www.oref.org.il/
ניתן גם לפנות למוקד העירוני שיעניק לכם את כל הפרטים הרלוונטים לעיר המגורים
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה