המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום את "רמזור החופים", על גבי מפות המציגות את מצב ניקיון החופים שנפגעו באסון האקולוגי של גושי הזפת שנסחפו לחופי ישראל. "רמזור החופים" הוא שילוב של מצב הזיהום בשטח והתקדמות פעולות הניקיון. חשוב לציין, שמצב ניקיון החופים משתנה וכי חופים שהיו נקיים היום, לא בהכרח יישארו כך מחר.
לרמזור החופים ארבע רמות:
•אדום: שטח מזוהם שעדיין לא התחילו בו פעולות הניקוי, או שהתחילו פעולות חלקיות לניקוי החול אך לא החוף הסלעי, כדוגמת ראש הנקרה.
•כתום: שטח מזוהם בשלבי ניקוי התחלתיים.
•צהוב: מצב קל. שטח עם זיהום נמוך או בשלבי ניקוי מתקדמים.
•ירוק: קל מאוד.
על פי נתוני רמזור החופים חופי בת ים הם חופים צהובים וירוקים- כלומר רמת הזיהום בהם היא קלה- קלה מאוד.
החופים מחוף הסלע וצפונה נחשבים לצהובים
החופים מחוף הסלע ודרומה נחשבים לירוקים.
יש לציין כי במהלך סוף השבוע התקיימו מבצעי ניקיון בחופי העיר והעירייה אף יצאה בקריאה לתושבים להגיע ולהתנדב במבצע הניקיון שיערך היום (חמישי 25.2) בחוף תאיו.
ל"רמזור החופים": הנתונים מתעדכנים
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל:
"לזפת הזאת יש כתובת ויש לה גורם אחראי. אנו בעיצומה של החקירה והנחיתי את כל הגורמים לעשות את כל המאמצים כדי לתפוס את העבריין המזהם ולמצות עמו את הדין. האירוע הסביבתי החמור של הזפת בחופים מהווה קריאת השכמה לכולנו להאיץ את השימוש באנרגיות מתחדשות וחלופיות ולזנוח את השימוש בדלקים פוסיליים מזהמים. אם לא נעשה זאת בהקדם - נגדיל את הסיכון לאירועים נוספים בעתיד. מדובר בחקירה מאוד מורכבת שרובה מתקיימת מחוץ לשטחי מדינת ישראל. מכיוון שאין לנו סמכות חוקית לעצור אוניות מחוץ לשטח הימי שלנו, אנחנו משתפים פעולה עם גורמים בין-לאומיים בנושא.
"האירוע הסביבתי החמור מהווה קריאת השכמה לכולנו להאיץ את השימוש באנרגיות מתחדשות וחלופיות ולזנוח את השימוש בדלקים פוסיליים מזהמים. אם לא נעשה זאת בהקדם - נגדיל את הסיכון לאירועים נוספים בעתיד.
"מדובר ביעד לאומי אסטרטגי, שהכרחי לצמצום זיהום האוויר, התחלואה והתמותה. התחייבנו לקדם מעבר לכלכלה דלת פחמן, כחלק מהתהליך הבין-לאומי בהובלת ה- OECD והאו"ם למאבק במשבר האקלים. בנוסף, אנחנו מובילים תהליך כלל ממשלתי ורב-מגזרי לאסטרטגיה לאומית להפחתה עמוקה בפליטות גזי החממה של המשק, בדרך לכלכלה דלה עד מאופסת פליטות עד שנת 2050.
"הקושי העיקרי הוא לנקות את החופים הסלעיים. כדי להצליח במשימה, אנחנו עורכים היום ניסוי בחופי ראש הנקרה עם חומר מיוחד שהשגנו. מהתייעצות עם גורמים בינלאומיים, אנחנו יודעים שהחומר יעיל כנגד נפט גולמי, ואנחנו בודקים ממש עכשיו אם הוא יעיל כנגד הזפת. במידה והניסוי יצליח – אנחנו נוכל לעבור מניקוי ידני של הסלעים לשיטות מתקדמות שיעזרו בהסרה מהירה של החומר.
"האסון שנגרם ללווייתן, לצבים ולבעלי הכנף שניזוקו כתוצאה מהזפת קורעים את הלב. אנחנו נעשה הכל כדי שהאחראיים לכך ישלמו את המחיר. אני מודה לאלפי המתנדבים, לחיילי צה"ל לאנשי רשות הטבע והגנים ועמותת אקואושן על כך שהתגייסו למשימה. יחד ננצח!"
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה