ביום ראשון 20.12.20 יחל בישראל השלב הראשון במבצע החיסונים. בשלב זה יועברו חיסונים לכ-10 בתי חולים ולמרכזי חיסון של קופות חולים, לטובת חיסון צוותי הרפואה בקופות החולים ובבתי החולים. במהלך הימים הקרובים החיסון יגיע בהדרגה לכל אתרי החיסון בבתי החולים ובקופות החולים. לקראת תחילת החיסונים מפרסם משרד הבריאות את כל הפרטים על תעדוף החיסונים, איך הם יתבצעו ונותן מענה לכל השאלות על החיסון.
תיעדוף החיסונים
בשלב א' יחוסנו סגלים רפואיים בסדר המפורט:
בתי חולים
קופות חולים, מרפאות פרטיות ומרפאות רופאי שיניים
בתי חולים גריאטריים ופסיכיאטריים
סטודנטים לסיעוד ורפואה בסבבים קליניים
מד״א וארגוני הצלה
מוסדות מגן אבות ואמהות ומוסדות רווחה לחוסים ומטפליהם
הרחבת שלב א': גיל 60 ומעלה - באחריות קופות חולים
במהלך שבוע הבא צפויים להתחיל בחיסון מבוגרים בגילאי 60 ומעלה ואוכלוסיות בסיכון. במסגרת החיסון בקופת החולים יש לנהוג גמישות ולחסן. לדוגמה, קשיש בקהילה והמלווה או המטפל. דוגמה נוספת לגמישות היא עבור מטפלים של אוכלוסיות בסיכון מיוחד כמו מושתלי ריאות.
שלב ב' הרחבת מעגל החיסונים לכלל האוכלוסייה בסדר המפורט:
המשך חיסון קבוצות סיכון: סוכרת, השמנת יתר חולנית, COPD, יתר לחץ דם, מטופלים עם דיכוי חיסוני, מושתלי איברים, חולים המטולוגיים וכדומה. יצוין כי בקבוצה החולים עם דיכוי חיסוני יש לכלול משפחה ובני בית בקדימות.
קבוצות בחשיפה גבוהה כמו מורים, גננות, עובדים סוציאליים, בתי סוהר אסירים וסוהרים
צה״ל וגופים ביטחוניים יקבלו הקצאה בהתאם לתוכנית חיסון שתוצג למשרד
בהמשך - פתיחת החיסון לכלל האוכלוסייה על פי תזמון קופות חולים
האוכלוסייה שלא תחוסן בשלב זה:
ילדים ונוער עד גיל 16
מחלימים
נשים בהריון
נשים מיניקות
אנשים עם היסטוריה של תגובות יתר קשות - אנפילקסיס
נשים המתכננות להרות - עד חודש לאחר קבלת חיסון שני
משרד הבריאות מדגיש כי מבצע החיסון יתבצע בהדרגה בהתאם לאספקת החיסונים לאוכלוסיות נוספות.
סרטון הסבר של הפרויקטור לשעבר רוני גמזו
איך החיסון עובד?
החיסון נותן מידע לתאי הגוף לייצר חלקיק לא מזיק של חלבון הדורבן (Spike protein). חלבון זה נמצא בחלק החיצוני של נגיף הקורונה. כאשר מזריקים את החיסון לשריר, המידע עובר לתא כדי לייצר חלקיק החלבון.
לאחר מכן, התא מציג את חלקיק החלבון על החלק החיצוני של התא. מערכת החיסון מזהה שהחלבון אינו שייך לאדם ומייצרת נוגדנים, בדיוק כמו שהגוף עושה אחרי הדבקה בנגיף. בסוף התהליך, הגוף למד כיצד להגן מפני זיהום בעתיד. התועלת מהחיסון הינה שמקבלי החיסון יהיו מוגנים נגד תחלואה מנגיף הקורונה וסיבוכיה.
מהי הטכנולוגיה בה השתמשו על מנת ליצור את החיסון?
חיסונים על בסיס חומצה גרעינית (mRNA) הם שיטה להקנות הגנה נגד מחלות זיהומיות. חיסונים מוכרים גורמים לתגובה חיסונית על ידי הכנסת מחולל מומת או מוחלש לגוף. חיסונים על בסיס חומצת גרעין מלמדים את תאי הגוף לייצר חלבון – או חלק מחלבון – הגורם לתגובה חיסונית בגוף. במהלך תגובה זו, מיוצרים נוגדנים, המגנים עלינו אם נחשפים לנגיף. כעבור זמן קצר (שעות לימים) המולקולה מתפרקת בגוף.
האם החיסון בטוח?
כן. חיסונים על בסיס חומצה גרעינית נבדקים לבטיחות וליעילות כמו כל חיסון אחר.
מיהו ארגון ה-FDA שמאשר את החיסון?
מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הוא גוף ממשלתי, המרכז את הפיקוח והרגולציה על מוצרי מזון ותרופות לבני אדם וחיות, נחשב גוף מחמיר ביותר במתן אישורים ואישור שלו מהווה תנאי לאישור השימוש במדינות רבות.
האם המהירות המדהימה שבה פותח החיסון היא לא סיבה לדאגה?
לא. משלושה טעמים:
- טכנולוגיית ה־mRNA אפשרה את ההתקדמות המהירה לקראת הפצה. אגב, הטכנולוגיה הזאת כבר קיימת מעל לעשור; הקורונה רק האיצה את השימוש בה.
- כל השלבים הנדרשים בפיתוח החיסון נעשו כנדרש וכראוי.
- שכיחות המחלה אפשרה למפתחים לערוך את הניסויים במהירות, בניגוד לפיתוח חיסונים למחלות נדירות. לא היה צורך בהמתנה של שנים עד לקבלת תוצאות.
האם ניתן לחלות בקורונה מהחיסון?
לא ניתן לחלות מקבלת החיסון משום שהתרכיב אינו מכיל את הנגיף הקורונה או חלק ממנו.
האם יש לחיסון השפעה על הDNA שלנו?
mRNA נעלם תוך מספר שעות. החיסון אינו יכול להשפיע על ה-DNA כי mRNA אינו יכול להיכנס לגרעין התא, המקום בו נשמר החומר הגנטי (DNA) שלנו.
בניסויים שפורסמו עד כה, החיסונים הראו הצלחה של כ-95% ביעילותם למנוע תחלואה בקורונה.
וכן, אצל אלה שחלו למרות החיסון, החיסון הראה יעילות בהורדת הסיכון למחלה קשה יותר.
קבלת החיסון?
רוב החיסונים דורשים שתי מנות כדי לקבל הגנה מרבית. בעת קבלת הזימון לחיסון יקבע התור לקבלת המנה השנייה של החיסון.
החיסונים ניתנים ב-2 מנות (בהפרש של 3 או 4 שבועות בין המנות, תלוי בסוג החיסון). מנה ראשונה בדרך כלל תורמת להכרות של מערכת החיסון עם הוירוס ומנה שניה מעצימה את תגובת מערכת החיסון. ההגנה המירבית של החיסון מתחילה לאחר כשבוע מקבלת המנה השנייה.
חיסונים לחולי קורונה שהחלימו?
אין מספיק מידע על משך הזמן בו מחלים מנגיף הקורונה נחשב מוגן, תופעה שנקראת 'חסינות טבעית'. בשלב הראשון אנשים שהוגדרו כמחלימים לא יחוסנו.
לאחר החיסון האם יש צורך עדיין לעטות מסכה ולשמור על מרחק?
בשלב הנוכחי, חשוב להמשיך את השימוש בכל האמצעים בידינו כדי לבלום את הפנדמיה, כגון כיסוי פה ואף על ידי מסכה, חיטוי ידיים לעתים קרובות, ושמירת מרחק של 2 מטר מאחרים. הסיבה שאין אפשרות להשתמש בקבלת החיסון בלבד כי טרם התקבל מידע אם קבלת החיסון מונעת הדבקה. השילוב בין אמצעים אלה והחיסון יקנו את ההגנה המרבית נגד הנגיף.
האם החסינות אחרי הידבקות בנגיף הקורונה נמשכת יותר זמן מחסינות המותנית בקבלת החיסון?
כל המידע בכתבה הוא מאתר משרד הבריאות ואתר קופות החולים מאוחדת ומכבי.
לפרטים נוספים https://govextra.gov.il/ministry-of-health/covid19-vaccine/home/#vaccination
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה