אושרה התוכנית למרחב תחנות המטרו (תמ"א 70)
נכון להיום מקודמות בתחום תמ"א 70 יותר מ-100 יוזמות תכנוניות משמעותיות שונות הן בתחום ההתחדשות העירונית והן מתחמי פיתוח ובינוי חדשים, בהיקף כולל של כ-300,000 יחידות דיור
המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, בראשות הרב נתן אלנתן, אישרה היום (שלישי, 31.12.24) את תוכנית המתאר הארצית המתווה את מדיניות התכנון והפיתוח האורבני במרחב תחנות המטרו במטרופולין גוש דן (תמ"א 70). תוכנית זו מהווה צעד משמעותי לקידום תכנון מוטה תחבורה ציבורית ולפיתוח אורבני בר-קיימא, תוך שיפור הנגישות והשירות לתושבי המטרופולין.
תמ"א 70 מייצרת מרחב עירוני המנצל את יתרונות מערכת המטרו עבור מטרופולין תל אביב שצפוי להגיע לכ-5.5 מיליון נפש בתוך כעשור. התוכנית מתווה את מדיניות התכנון האורבאני סביב תחנות המטרו תוך קביעת הוראות להכנת תוכניות מקומיות במרחבי התחנות, במטרה להעצים את פוטנציאל השימוש בתחבורה הציבורית תוך צמצום התלות ברכב הפרטי שגורם לפקקים ולזיהום אוויר. כמו כן, התוכנית תמקסם את הפוטנציאל העירוני והכלכלי של תחנות המטרו באמצעות ריכוז הפיתוח האורבני במרחקי הליכה מהתחנות. נכון להיום, מקודמות בתחום תמ"א 70 יותר מ-100 יוזמות תכנוניות משמעותיות שונות הן בתחום ההתחדשות העירונית והן מתחמי פיתוח ובינוי חדשים, בהיקף כולל של כ-300,000 יחידות דיור.
תמ"א 70 מהווה נדבך תכנוני משלים למערכת המטרו של גוש דן, כאשר אתמול (30.12.24) אישרה הוועדה לתשתיות לאומיות את המקטע האחרון במערכת - M1 צפון (תת"ל 101/ ג). מדובר בפרויקט התחבורה הגדול והמורכב ביותר במדינת ישראל, הכולל 150 ק"מ של מנהרות תת-קרקעיות ו-109 תחנות שישרתו 24 רשויות מקומיות כולל שלוחה לנתב"ג.
מערכת המטרו מאפשרת העברה מהירה ויעלה של היקף משמעותי של אוכלוסייה בין מוקדי מגורים, תעסוקה ומסחר, חינוך ותרבות, מוקדי בריאות ועוד. תחנת המטרו מהווה למעשה מוקד עירוני ומנוע להתפתחות אורבנית וכלכלית.
מערך התכנון, הבינוי והפיתוח בסביבת תחנות המטרו, מבוסס על עקרונות תכנון מוטה תחבורה ציבורית (TOD-Transit Oriented Development), כפי שפותחו ויושמו ברחבי העולם לאורך השנים מאז ביסוסן של מערכות המטרו, כאמצעי המשמעותי והיעיל ביותר להנעת אנשים במרחב האורבאני.
התוכנית גובשה ע"י צוות רב תחומי בראשות דר' אדריכל יאיר אביגדור (משרד אדריכלים "מנעד"), ולוותה ע"י אגף מטרו והסעת המונים במטה מינהל התכנון. הנחות העבודה בעת גיבוש התוכנית התבססו על סקר למעלה מ-80 תקדימים מהעולם של תכנון מוטה תחבורה ציבורית.
תהליך גיבוש התכנון התקדם תוך שיתוף פעולה עם רשויות מקומיות, ועדות התכנון המחוזיות וגופים מקצועיים.
התוכנית שמה דגש על הנושאים הבאים:
העצמת הבניה הנובעת מהקמת מערכת הסעת המונים, במטרה לקרב כמה שיותר אוכלוסייה להתגורר, לעבוד ולבלות במרחק הליכה מתחנות המטרו. לשם כך, התמ"א קובעת עוצמות בינוי מינימאליות הגבוהות באופן משמעותי מהצפיפויות המוכרות במטרופולין.
ייעול השימוש בקרקע ובשירותים עירוניים.
הגברת קישוריות של המרחב לתחנות המטרו באמצעות יצירת רשת הליכה ורכיבה יעילה ונוחה, תוך התאמת המרחב הציבורי לתנועות רכות בין היתר ע"י הרחבת מדרכות והוספת שבילי אופניים והצללה.
עירוב שימושים מוגבר ומרובד, על מנת לאפשר שימושים מגוונים (מגורים, תעסוקה, מסחר, חינוך, פנאי, תרבות ועוד) במרחק הליכה מהתחנות.
יצירת תמהילי דיור מגוונים, תוך קביעת הוראות בדבר הכללת דיור מכליל ודיור בהישג יד בתוכניות מפורטות, על מנת לעודד מגוון סוגים של משקי בית בנגישות קרובה לתחנות המטרו.
שינוי מדיניות החנייה באמצעות צמצום הדרגתי של תקני החניה הפרטית במרחבי המטרו.
הנחיות להקצאה של שטחים ציבוריים פתוחים ומבונים, על מנת לתת מענה לאיכות חיים הכרחית במרחב אורבני מצטופף.
מתחמי ההשפעה של תחנות המטרו:
האזורים הסובבים את התחנות שבהם קיימת השפעה על כלל תחומי החיים (מגורים, עבודה, פנאי) כתוצאה ממיקום תחנת המטרו, ועל הבחירה באמצעי תחבורה, וכפועל יוצא מכך השפעה על תכנון רשת הרחובות, המרחב הציבורי וקביעת היקפי ותמהיל הבינוי. מתחם ההשפעה נקבע בתמ"א 70 על בסיס סקירת תקדימים מהעולם אשר הצביעו על אזורים במרחק של כ-600 עד 800 מתחנות המטרו, מרחקים שניתן לעבור בהליכה/רכיבה קצרה, תוך צמצום השימוש ברכב פרטי.
במתחמי ההשפעה בתמ"א 70 יחול מס מוגבר בהתאם לחוק הרכבת התחתית (2021), על פי העיקרון של לכידת ערך מההשבחה הצפויה סביב התחנות העתידיות.
יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ובניה, הרב נתן אלנתן:
"עמדנו ביעדים שהצבנו לעצמנו לאשר את תוכניות המטרו עד שנת 2024. תמ"א 70 מביאה בשורה אדירה לתושבי המטרופולין בפרט ולכלל התושבים בכלל. התמ"א מייצרת ודאות תכנונית ליזמים ממשלתיים ומהמגזר הפרטי אשר יממשו הלכה למעשה את מדיניות התכנון שלה בשטח לרווחת תושבי המטרופולין בהווה ובעתיד".
מנכ״ל מינהל התכנון, רפי אלמליח:
"אישור תמ"א 70 הוא אבן דרך משמעותית במהפכת התחבורה הציבורית של ישראל והשפעתה האדירה על המערך האורבני הסובב של התחנות. המטרו ישנה את פני מטרופולין גוש דן ויאפשר למיליוני אנשים להתנייד במהירות, ביעילות ובנוחות כך שכולם יוכלו להגיע עד כחצי שעה מכל מקום לכל מקום במטרופולין. התוכנית מייצרת הזדמנויות לפיתוח עירוני מתקדם תוך עידוד התחדשות עירונית וייעול השימוש בקרקע עי פיתוח מועצם מוטה תחבורה ציבורית ובכך מממשת את עקרונות התכנון שמוביל מינהל התכנון מזה שנים".
סמנכ"לית תשתיות במינהל התכנון, יעל סלומון:
"פרויקט המטרו ותמ"א 70 הכוללת תחום השפעה של 120,00 דונם סביב תחנות המטרו, ישנו את המציאות של תושבי מטרופולין תל אביב. רשת המטרו תאפשר להתנייד מכל מקום לכל מקום במטרופולין ותמ"א 70 תאפשר להסיר את הרכב הפרטי מהמרחב הציבורי לטובת מוקדים אורבניים מועצמים, התחדשות עירונית, בניה מעורבת תוך שמירה על איכות חיים גבוהה לתושבים והבטחת נגישות לשירותים ציבורים ושטחים ירוקים".
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה