הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום את המדד החברתי- כלכלי החדש (לשנת 2021)
המדד מאפיין את הרמה החברתית והכלכלית (סוציו אקונומית) של האוכלוסייה ביחידות גאוגרפיות שונות (עיריות, מועצה מקומית, מועצה אזורית) המטרה היא לספק לספק כלי שמאפיין את הרשויות המקומיות לפי הרמה חברתית- כלכלית של האוכלוסייה שמתגוררת בה. ערך המדד יכול להיות שלילי/חיובי.
שלילי מצביע שהרמה החברתית הכלכלית של האוכלוסייה נמוכה מהממוצע הארצי וערך חיובי מצבי על רמה גבוהה מהממוצע. כך למשל בשנת 2021 ערכי המדד נעו בין 2.86- במועצה אזורית נווה מדבר (אשכול 1) לבין 2.59 בסביון (אשכול 10). החישוב נעשה בשקלול של משתנים נבחרים בתחום הדמוגרפיה, חינוך והשכלה, תעסוקה ורמת החיים.
במקביל למדד נעשית החלוקה לאשכולות של כל רשות, כאשר אשכול מציין את הרמה החברתית הכלכלית של האוכלוסייה הנמוכה ביותר ו מציין את הרמה הגבוה ביותר. החלוקה לאשכולות מהווה בסיס לחלוקת משאבים ותמיכה ברשויות המקומיות.
יש לציין כי המדד מאפיין ומדרג את הרמה החברתית וכלכלית של האוכלוסייה ולא את מצבה הכלכלי של הרשות או חוסנה.
נתונים כלליים על ישראל
הניתוח נעשה עבור 255 רשויות מקומיות בישראל ועבור אזורים סטטיסטיים (חלוקה של כל עיר לאזורים שגם הם מקבלים ציון מדד).
כאמור ערכי המדד של הרשויות נעים בין (2.86-) במ.א. נווה מדבר לבין (2.59) בסביון.
ל133 רשויות מקומיות בהם מתגוררים 52% מהאוכלוסייה יש ערך מדד שלישי שהינו נמוך מהממוצע ול122 רשויות יש ערך חיובי שהינו גבוה מהממוצע.
כאשר מתסכלים על הערים הגדולות בישראל הנתונים מראים כי הערים שקבלו את ערכי המדד הגבוהים ביותר (חיובי) הם הרצליה (1.361), תל אביב (1.293) כפר סבא (1.192), רמת גן (1.099).
בתחתית נמצאות בני ברק עם (1.627-), בית שמש (1.485-) וירושלים (1.196-).
העיר רחובות נמצאת בין הרשויות שקבלו מדד חיובי וגבוה מהממוצע 0.601 כאשר האשכול שלה הוא 7 כפי שהיה במדד הקודם.
כאשר מסתכלים על האזורים בעיר
האזור שקיבל את ערך המדד הנמוך ביותר הוא אזור ששת הימים, דרך הים, גבריאלוב, הורוביץ צבי, יתום משה והגבוה ביותר באזור הרחובות דרך אצ"ל, בשיסט מרדכי, דרך גד, פשוש, הציונות.
הערה המדד שפורסם בשנת 2024 הוא מתייחס לנתוני שנת 2021 מאחר והמדד מתפרסם
כל שנתיים והליך איסוף הנתונים וניתוחם אורך זמן.