הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

פרופ' צבי פלג מהפקולטה לחקלאות ברחובות זכה בפרס קיי לחדשנות לשנת תשפ"ד על פיתוח זני שומשום עמידים לקוטלי עשבים

מערכת האתר
צילום מתוך דף הפייסבוק הפקולטה לחקלאות,
צילום מתוך דף הפייסבוק הפקולטה לחקלאות,

ברכות חמות לפרופ' צבי פלג מהמכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות על זכייתו בפרס קיי לחדשנות לשנת תשפ"ד.


פרס קיי לחדשנות מוענק מדי שנה מאז 1994. אייזיק קיי, תעשיין בריטי בולט בתעשיית התרופות, ייסד את הפרס על מנת לעודד אנשי סגל וסטודנטים של האוניברסיטה העברית לפתח שיטות רפואיות חדשניות בעלות פוטנציאל מסחרי אשר יתרמו לאוניברסיטה ולחברה.


השומשום הוא מגידולי השמן העתיקים בעולם, ומגודל באזורנו כ-5,000 שנה. גידול השומשום, שהיה מרכיב מרכזי בחקלאות ארץ ישראל, ממנו מפיקים מגוון מוצרים כמו שמן, טחינה ומאפים מזוהים עם המטבח הים-תיכוני, הצטמצם על להיעלמותו בשנות השישים של המאה הקודמת. זאת בשל בעיות אגרוטכניות המחייבות איסוף ידני של הזרעים, ויבולים נמוכים שהפכו את גידול השומשום ללא כדאי מבחינה כלכלית. בעת התייבשות ההלקטים מתבקעת רקמת האיחוי וגורמת לפיזור בלתי מבוקר של הזרעים. יחד עם ההבשלה הלא אחידה של השומשום כתוצאה מהיותו צמח לא מסיים, הממשיך לייצר פרחים והלקטים, כל סוג של אסיף מכני מלווה באובדן יבול משמעותי. לכן, כיום עיקר גידול השומשום נעשה תוך שימוש בשיטות חקלאות מסורתיות ומרוכז במדינות מתפתחות.


בשנים האחרונות פותחו במעבדה של פרופ' צבי פלג בפקולטה לחקלאות זני שומשום חדשים בעלי יבול ואיכות משופרים המותאמים לקציר ממוכן, כחלק ממהלך להחזרת גידול חשוב זה למזרע בישראל. אולם, נותר אתגר משמעותי של התמודדות עם עשבים אשר, יכולים להביא לפחיתה משמעותית ביבולים כתוצאה מתחרות על משאבים.


במעבדתו של פלג פותחו, בפעם הראשונה, זני שומשום עמידים לקוטלי עשבים ממשפחת מעכבי האנזים ALS ע"י השריית מוטציה בגן SiALS. פריצת דרך זו מהווה את הדיווח הראשון על שומשום עם עמידות לקוטלי עשבים, ופותחת הזדמנויות חדשות לפיתוח זנים חדשניים המותאמים לחקלאות מודרנית בישראל.


באמצעות טכנולוגית ההשבחה שפותחה בפקולטה לחקלאות ומבוססת על מערכת הכלאות מדייקת עם מידע גנטי רב-עוצמה לשילוב של תכונת העמידות עם תכונות איכות שמן וטחינה ויבולים משופרים, פותחו זנים חדשניים של שומשום הפותרים בעיה אגרונומית רבת שנים.


זנים חדשים אלו כבר מגיעים לחקלאים בישראל ובעולם באמצעות חברת מקסום. בקיץ האחרון נקצרו שדות מסחריים ראשונים של זני השומשום החדשים, ובשיתוף חברת מסיק קיבוץ מגל התחיל לראשונה ייצור של מוצרי השומשום הישראלי בגידול מקומי.





להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה