הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

דעה של מקצוענים : רואה החשבון ענר שרעבי מעניק צרור עצות וטיפים לכל מי שרוצה להצליח בהקמת עסק בתחום המזון

רוח ענר שרעבי
רואה חשבון ענר שרעבי
רואה חשבון ענר שרעבי
במאמר זה אציג את מורכבות הקמת עסק בתחום המזון. תחום המזון הינו אחד התחומים המושך רבים מבעלי היוזמה לפתוח עסק, הן בשל המחשבה כי מדובר במוצר שהוא הכרחי ואינו נחשב כמותרות, הן בגלל שהתחום נחשב כתחום אשר לא בהכרח דורש ידע מקצועי פורמאלי ממוסד כזה או אחר והן בשל העובדה שהוא "מצטייר" כתחום רווחי מאוד.
ציפיות המשקיעים והיזמים לרווח גדול ו"קל" , שלא ידרוש מאמץ גדול מוטעות מיסודן . סטטיסטית , בתי עסק בתחום המזון נסגרים תוך 1.9 שנים בממוצע ולפחות 30% מבעלי העסקים חווים קשיים תזרימים.

בדרך כלל היזמים בענף מתחלקים כדלהלן:
1. עובדים שכירים מתעשיית המזון אשר החליטו להיות חלוצים הרוצים לגרוף את ההכנסה כולה לכיסם .
2. אנשי עסקים –הנכנסים כמשקיעים ישירים או סמויים בתמורה לאחוז מהרווחים .
3. יזמים ללא קשר לתחום המזון אשר מחפשים מקור הכנסה ראשי לטווח ארוך כתחליף למשכורת.
ציפיות המשקיעים והיזמים לרווח גדול ו"קל" , שלא ידרוש מאמץ גדול מוטעות מיסודן . סטטיסטית , בתי עסק בתחום המזון נסגרים תוך 1.9 שנים בממוצע ולפחות 30% מבעלי העסקים חווים קשיים תזרימים.

כל סוגי המשקיעים שהועלו לעיל עומדים בפני אתגרים לא פשוטים בניהול העסק. להלן מס' דוג': 
1. ניהול הכספים הראשוני – בעסקים מסוג זה נדרשות השקעות כספיות גדולות. האשראי שעומד לרשות עסק חדש חייב להיות בהיקף שיכסה את כל צורכי ההשקעה וישאיר רזרבה להרצת העסק ולהוצאות בלתי צפויות. חשוב מאוד לא להשתמש בכל המקורות העצמיים לפני שמקבלים את האישורים העקרוניים המתאימים מגורמי המימון השונים.
2. food cost -  חשוב לעקוב אחרי עלויות חומרי הגלם (מזון, משקאות, אריזות וכלי הגשה)  האמורה להיות 30%–32% מהמכירות ללא מע"מ. כאשר קיימים סוגי ספקים שונים ורבים, קיימת תחרות ויש לבצע סקר מחירים ,ניהול קניות וניהול תזרימי של העסק בצורה הטובה ביותר. זוהי דרך לחסכון ולביצוע רווחים גדולים יותר והקטנת  ה-food cost .
3.צוות עובדים – תכננו בקפדנות את מבנה כוח האדם: קל להיגרר להעסקת מספר רב של עובדים, אך עובדים מיותרים משמעם הוצאה מיותרת ולעתים גם פגיעה בתפקוד. הקפידו על תכנון נכון וביצוע תואם של מערך העבודה, החל בהזמנת החומרים והמוצרים, המשך בהכנתם ובהגשתם וגמור בניקיון.

4.יעילות וניהול מלאי – בעסקים אלו  מרכיב מוצרי המזון הוא גדול. אי לכך יש לתת את הדעת על  גובה המלאי העסקי וכי הוא מתאים להיקף הפעילות העסקית. בנוסף כדאי לנהל את המלאי ע"פ עקרון  FIFO -  First In First Out, המבטיח מנות טריות ללקוחות ומונע זריקת סחורה שנרקבה. לשם כך הקפידו על הזמנות סחורה מסודרות, כך שכל סחורה שמגיעה למסעדה עד שעות הצהריים תנוצל במלואה תוך 24 שעות. הקפידו על סידור הסחורה הטרייה, זו שאין לה חיי מדף ארוכים, כך שהסחורה מאתמול תהיה בקדמת המקרר (כך הטבחים ישתמשו בה קודם), וסחורה שהגיעה היום תהיה בחלק הפנימי של המדפים (ותיועד למחר בבוקר). בסופו של דבר צריך להגיע למצב שבו לא תיוותר סחורה לא טרייה שצריך לזרוק.

5. שיווק ופרסום –גם כאן יש נטייה לעסקים חדשים  להשקיע בפרסום בצורה לא יעילה .על מנת  שהשקעתכם בפרסום תניב את ההוצאות הטובות ביותר עליכם לסקור את אלטרנטיבות הפרסום העומדות בפניכם ולנתח את פלחי הלקוחות הפוטנציאלים. בעידן של הפייסבוק  ואתרי האינטרנט ניתן למצוא אפיקי פרסום זולים ואיכותיים יותר ממה שהוצע בעבר ללקוחות .

6.ניהול חשבונות – על העסק לנהל את החשבונות שלו בצורה מסודרת ומדויקת. במקרה שהוא מנהל את חשבונותיו בהנהלת חשבונות כפולה (היקרה יותר אך המומלצת) ,יש לוודא כי הנהלת החשבונות מעודכנת  וניתן להפיק ממנה דוחות עדכניים ,לנתח את ביצועי העסק  וקבלת יעוץ בזמן אמיתי .
כל אלו הינם חלק מאבני הדרך של הקמת עסק בתחום המזון. עסק אשר יפעל במישורי ליבה שהועלו לעיל  יוכל להקים ולנהל את העסק לטווח ארוך.


על מחבר המאמר
ענר שרעבי- רואה חשבון
ממשרד עזריה , שרעבי ושות' רואי חשבון 
בנין לב רחובות , רח' אחד העם 1 ,רחובות
טלפון:077-5516930
פקס:077-5516931
נייד:052-7392341



להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות להצטרפות לוואטסאפ חדשות מזכרת בתיה קריית עקרון והמושבים דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה