הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

יום הולדת שמח לרחובות החוגגת 131! לרגל יום הולדתה של המושבה קבלו כמה עובדות שלא ידעתם על העיר הכוללות את השפה הרחובותית: אפתייק ובוסתאנחיק; מהו הקשר של גדעון סער לרחובות? מיהו נכדו של הנגר הראשון בעיר? ועוד

לרגל יום ההולדת האקדמיה ללשון עברית יחד עם העירייה החליטו להקדיש פוסט מיוחד למושבה רחובות.

ציונה
מזל טוב לעיר רחובות שגדלה בשנה וחגגה יום הולדת 131. לרגל יום ההולדת האקדמיה ללשון עברית ועיריית רחובות חגגו יחד והקדישו פוסט מיוחד לרחובות עם פרטים מעניינים על העיר:
‍‍‍‍ ‍‍‍‍
הינה שמונה דברים שאולי לא ידעתם על העיר: ‍‍‍‍
למה רחובות?
כשנוסדה המושבה בשנת תר"ן (1890) היא לא נקראה כך על שום רחובותיה הרבים (ויש כיום 626 כאלו). ישראל בלקינד ממייסדי תנועת הביל"ויים הציע את שמה כשם אחת הבארות שחפר יצחק, ככתוב בספר בראשית: "וַיַּחְפֹּר בְּאֵר אַחֶרֶת… וַיִּקְרָא שְׁמָהּ רְחֹבוֹת וַיֹּאמֶר כִּי עַתָּה הִרְחִיב ה' לָנוּ וּפָרִינוּ בָאָרֶץ".
‍‍‍‍
מה הקשר בין רחובות, גדעון סער והפריפריה הירושלמית?
מנהלת הארכיון לתולדות רחובות מספרת לנו כי שמות אחרים שהוצעו בעבר לשם המושבה היו ישורון, שדה הרים ויפה נוף, וגם תקווה חדשה ומבשרת ציון.

מושבה עצמאית ראשונה ‍‍‍‍
הרצל נהג לשבח את המושבה – רחובות הייתה המושבה העצמאית הראשונה שמתיישביה לא הסכימו להיעזר בכספו של הברון רוטשילד. התוצרת המרכזית של המושבה הייתה כרמי ענבים והיא התהדרה ביותר מ־3,000 דונם של גפן.

מושבת בתימנים בראשונה ‍‍‍‍
רחובות שוברת שיאים! ברחובות הוקמה מושבת התימנים הראשונה בארץ ישראל, בה שכן בית נְשיא המדינה הראשון ובה היחס הגבוה ביותר בין עצים למספר תושבים בישראל (ויש שיגידו כי גם דרבי בין מרמורק לשעריים אף הוא שובר שיאים...).
‍‍‍‍
השפה רחובותית
חוקר הלשון רוביק רוזנטל (שסבו היה הנגר הראשון בעיר!) אסף מילות עגה מ־40 שנותיה הראשונות של המושבה ובהן אפשר למצוא את המילה אפוד במקום חולצה, אפנדי כשם תואר לאדם נכבד, אפתייק לציון בית מרקחת, בוסתאנחיק הוא בעל בוסתן ובורית היא כמובן סבון!


וציונה מוסיפה גם את המילים שרק רחובותיים יודעים: "קרמבו בפיתה, "היקב", "המכון", "ללכת לעיר", "מקובבה ועד זרנוגה"

‍‍‍‍
רחובותים מרוצים?
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה - למ"ס 95.5 אחוזים מתושבי רחובות דיווחו שהם מרוצים מהחיים ו־93.5 אחוזים מסרו שהם מרוצים מסביבת מגוריהם.
‍‍‍‍
הידוענים של רחובות
רחל המשוררת התגוררה זמן מה ברחובות עם עלייתה ארצה, וגם דליק ווליניץ, ענבל פרלמוטר, אקי אבני, דני רובס, יוסי מרשק, איתי שגב ועידן חביב הם מן הידוענים שנולדו בעיר וזכו לכרסם מנת פלאפל כתום ברחוב הרצל הנוצץ...
‍‍‍‍
איך כותבים רחובות באנגלית?
המדענים ואנשי טכנולוגיית העילית (או שמא נקרא להם הייטקיסטים) הרבים שחיים בעיר בוודאי ישמחו לדעת כי התעתיק המדויק של שם העיר הוא Reẖovot – תעתיק האות חי"ת הוא ẖ (שימו לב לקו התחתון מתחת לאות h). ‍‍‍‍ ‍‍ ‍





להצטרפות לוואטסאפ חדשות רחובות דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה