עירית ראשון לציון הגישה בימים אלו עתירה כנגד משרדי הממשלה: המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ומשרד האנרגיה והשפד"ן בגין פגיעה בבריאות תושבי ראשון לציון לאור פליטות של חומרים מסוכנים לאויר.
העתירה באה לדרוש ממשרדי הממשלה להפעיל סמכויותיהם באכיפת החוק לאויר נקי לאור פליטת של פורמאלדהיד (חומר שנקבע כמסרטן) מגנרטורים במתקני השפד"ן. "החשיפה האמורה נגרמת כתוצאה מהפעלתם של שמונה גנרטורים במתחם השפד"ן, מכון לטיפול בשפכי גוש דן, אשר גורמת לפליטה לאוויר הסביבה (בתהליך שריפת ביוגז), כמות גדולה מאוד של החומר המזהם פורמאלדהיד", נכתב בעתירה.
העירייה מסבירה כי לאור מסוכנתו של החומר תושבי ראשון לציון נמצאים בסכנה לחשיפה לריכוזים גבוהים שלו שחורגים מהמותר, לא לא נקבעו הגבלות בנוגע לפליטת החומר מהשפד"ן כי הוא לא נדרש לפעולות של ניטור ודיגום ובכך כשלו המשרדים בפעילותם לשמירה על בריאות התושבים.
נתוני הפליטות הגיעו לידיעת העירייה בחודש אוגוסט 2024 בעת ישיבה שערכה עם נציגי משרד להגנת הסביבה שם נחשפה לדוח הפליטות החריגות לשנת 2023. לדברי העירייה דוח הפליטות נמסר למשרד להגנת הסביבה כבר מחודש מרץ 2024 אך הוא לא נקט בשום פעולות כנגד להפסקת המפגע ולא דאג ליידע את העירייה בנושא.
עם היוודע הדבר הם פנו למשרדי הממשלה ודרשו כי יפעלו להפסקת המפגע באופן מיידי וכי יבוצעו פעולות ניטור על מנת להבטיח את איכות האוויר בראשון לציון בהתאם לדין. פניית העירייה לא זכתה למענה עד עתה ובכך טוענת העירייה כי גם כאן היה כשל בהפעלת סמכויותיהם.
העירייה מציינת בנוסף את הסכנה בהקמת מפעל הפסולת שעתיד לקום בסמוך לשפד"ן בכך שיגדיל את כמות פליטת החומר, חשיפתו לתושבים ויסכן את בריאותם כפי שציינה זאת בערר שהגישה לועדות התכנון ולבית המשפט (שכזכור נדחה גם בועדות וגם על ידי בית המשפט). "על פי חוות הדעת ההוספה הצפויה של מתקני הגנרטורים של מתקן הפסולת המתוכנן בסמוך לשפד"ן מרחיבה את האזור המצוי בחריגה", נכתב בעתירה.
העירייה דורשת מבית המשפט כי משרדי הממשלה יפעלו בהתאם לחוק ולשמירה על בריאות התושבים ולהפעיל את כל הסמכויות המצויות בידם על מנת למנוע את המשך המפגע כפי שהם מחוייבים.
אורנית משה המובילה אחת משתי הקבוצות הפעילות כנגד הקמת מפעל הפסולת ומטרדי הריח, העלתה שני פוסטים עם פנייה לעירייה לפעול כנגד התופעה, לחשוף את הנתונים וליידע את התושבים. כמו כן היא דורשת כי העירייה תיפגש עם פרופסור עדי וולפסון אשר מומחה בתחום איכות הסביבה והביע מספר פעמים את דעתו בנושא מפעל הפסולת ואף על העתירה שהוגשה בימים אלו על ידי העירייה. כמו כן היא מבקשת כי העירייה תממש את התקציב שהוקצה למאבק כנגד מפעל הפסולת ולהסרת המפגעים.
"מצופה לפחות מעיריית ראשל״צ להפיק לקחים *ולפעול* מבעוד מועד ולמנוע חשיפת התושבים לפליטות גזים רעילים שעלולים לגבות חיי אדם... גם הפעם אנו פונים לראש העיר ומבקשים לקיים פגישה לאלתר עם פרופ׳ וולפסון ועם חברי עמותת ראשל״צ למען סביבה נקייה ממפעלים מזהמים על מנת למנוע תחלואה מהתושבים!!!!"., כתבה אורנית ברשתות
לפוסטים המלאים של אורנית משה פוסט מספר 1, פוסט מספר 2
הפוסט שהעלה פרופ' עדי וולפסון על העתירה
"כפי שכתבתי לא פעם בעבר, בשטח הכלוא בין ראשון לציון, בת ים ומועצה אזורית גן רווה, פועלים מספר מתקנים גדולים עם פוטנציאל לא מבוטל של פליטת זיהום לאוויר ולמקורות המים, וביניהם השפד"ן, שמתוכנן עוד לגדול, ותחנת הכוח רפק שורק (בהספק של עד 140 מגה-וואט). במקום מוקם בימים אלו גם מתקן של זירו-ווסט לעיכול אנארובי של פסולת אורגאנית ובצמוד לו מנועים לשרפה של הביו-גז, ויש תוכניות להקמת תחנות כוח נוספות: תחנת כוח גדולה בהספק של עד 900 מגה־וואט ותחנה נוספת במתקן ההתפלה בפלמחים בהספק של עד 150 מגה-וואט. המשמעות היא שצומח בשטח הגלילי הזה אזור תעשייה צפוף עם פוטנציאל לפליטות מזהמים שונים בכמויות גבוהות, מחלקיקים נשימים, תחמוצות גופרית וחמצן, עבור במתכות כבדות ועד לחומרים אורגאניים נדיפים וביניהם גם חומרים מסרטנים כמו בנזן ופורמלדהיד.
יחד עם זאת, כיום אין באזור כולו תחנת ניטור אחת ואפילו אין ניטור רציף ביחידות המזהמות בשפד"ן, ובכל המרחב כולו נמדד בנזן רק הרחק משם בתחנת ניטור תחבורתית אחת בגן העיר בראשון. יתרה מכך, התושבים המודאגים בראשון, שנאבקים שנים נגד הזיהום מהשפד"ן, העלו פעם אחר פעם חששות כבדים לעלייה בפליטות מזהמי האוויר באזור, וביניהם גם פורמלדהיד.
יש לציין כי נושא השפד"ן מטריד את התושבים כבר שנים ובמיוחד נושא מטרד הריח ממנו הם סובלים ומתריעים שוב ושוב. בשנת 2019 אף נערכו הפגנות בהובלת קלודין עוזרי כנגד מטרד הריח ומאז היא פעילה יחד עם חברי עמותת ראשונים נלחמים: עו"ד, אמיר עידן, פרופ' עופר דובינסקי ואבי עזר, כנגד המטרד והקמת מפעל הפסולת. הם נפגשו עם ראש העיר ואנשי המקצוע, החלו בגיוס כספים למימון הצעדים המשפטיים ונפגשו עם מנכ"ל השפד"ן לשעבר והמנכ"ל הנוכחי על מנת למצוא פתרון לנושא. לדבריה הפגישות עם נציגי השפד"ן היו חיוביות והם הביעו הזדהות ורצון לסייע לתושבים. הם מוסיפים ואומרים כי בפגישות העלו נציגי השפד"ן טענות על כך שקיימים קשיים להקמת תחנות הניטור מצד עיריית ראשון לציון. יש לציין כי בתשובה שקבלו חברי העמותה מאילן רפאלי נכתב כי הקמת התחנות נעשות בתיאום עם העירייה וכי הן אמורות לפעול בחודשים הקרובים.
"לגבי צפייה בנתוני תחנת הניטור ה"חדשות" שיוצבו התחנות הללו הנן באחריות המשרד להגנ"ס", כתב רפאלי בתשובתו לחברי העמותה.
במהלך השנים נערכו פגישות של העירייה עם נציגי השפד"ן ובוצע שדרוג של חלק מהמתקנים אך המטרד נמשך וכפי שפרסמנו לאחרונה כי בשכונות נווה חוף ובפרס נובל יוצבו שתי תחנות ניטור ריח; המשרד להגנת הסביבה הורה על קירוי מתחם קדם הטיפול בשפד"ן ושאיבת האוויר למתקן ריחות ייעודי.
מאיגודן נמסר בתגובה:
אנו למדים את העתירה.
תגובתנו תוגש בבית המשפט ובמתכונת המקובלת.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה