חשד לניהול קרטל והטיית מכרזים של קבלנים, עו"ד ובעלי חברות בפרויקטים ומכרזי בינוי ואחזקה של משרד הביטחון וחשד למעורבות ארגון פשע בביצוע ובמעורבות בפרשה
שוטרי היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433 והממונה על הביטחון במערכת הביטחון (מלמ"ב) מנהלים בשנה האחרונה חקירה סמויה, שממנה עולה חשד להטיית מכרזים של משרד הביטחון ע"י קבלנים וחשודים נוספים וכן חשד לעבירות שוחד עם גורמים באגף ההנדסה והבינוי של משרד הביטחון, בתמורה לקבלת מידע פנימי והטיית מכרזים בתחום הבינוי
מחקירות היחידה עולה כי לאחד הקבלנים החשודים בפרשה, קשר עסקי עם ראש ארגון פשע ועם גורמים נוספים המזוהים עם אותו ארגון.
אתמול שני 13/2 הפכה החקירה לגלויה, עם מעצרם של עשרות חשודים ומעוכבים לחקירה ובהם קבלנים, עו"ד, בעלי חברות, עובדים ומשרתים באגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון, החשודים בעבירות של לקיחת שוחד, מתן שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לפשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות עפ"י חוק איסור הלבנת הון, עבירות עפ"י חוק התחרות ועבירות עפ"י פקודת מס הכנסה.
החקירה החלה בעקבות מידע שסיפקה יחידת החקירות של המלמ"ב במשרד הביטחון ושותפים לה גם רשות התחרות, המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) והמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.
מחקירת היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית והמלמ"ב עולה כי עפ"י החשד בקרטל פעלו עשרות חברות במאות מכרזים ובאומדן עבירות בסכום של מיליארד ₪ וכי הקרטל פעל בצורה סדורה ולאורך זמן והתעצם בעקבות קשרים שוחדיים עם גורמים במשרד הביטחון ובצבא ובמסגרת אותם קשרים, החשודים קיבלו מידע פנים והטבות שונות. החשודים הגישו הצעות מחיר במכרזים במטרה לייצר את הממוצע אליו כיוונו כשבתוכן תהיה גם הצעת המחיר הקרובה ביותר לממוצע שהיא שתזכה במכרז. בשיטה הזאת, רימה הקרטל את משרד הביטחון וכספי המכרזים הושגו במרמה ונעשה בהם שימוש אסור.
הקרטל פעל בשיטה נוספת כאשר אחד הקבלנים החשודים הינו בעל שליטה מלאה בחברות שהוא אינו רשום בהן והרישום הפיקטיבי נועד להציג מצג שווא בפני משרד הביטחון ולהשפיע על שיקול הדעת כאילו מתחרות חברות שונות במכרז, כאשר בפועל החשוד הוא זה שעמד מאחורי כל אותן חברות.
על פי החשד, הקרטל חבר לחברות בעלות סיווג גבוה שזכו במכרזים ובתמורה לאחוזי רווח, לקחו אחריות מלאה על ביצוע המכרז מבלי שהחברה הזוכה תהיה מעורבת, כל זאת ללא ידיעה ו/או הסכמה של משרד הביטחון ובניגוד לתנאי המכרז.
במהלך המבצע , נתפסו חשבונות בנק, נדל"ן ועוד והמשטרה תבקש את חילוטם במסגרת ההליך הפלילי נגד החשודים.
כאמור נעצרו ועוכבו לחקירה עשרות חשודים והם מובאים בשעה זו למשרדי היחידה, בסיומה ולאחר קבלת ממצאיה יובאו לדיון בהארכת מעצרם בבימ"ש השלום בראשל"צ.
בפרשה נעצרו 8 חשודים
שמות החשודים והחשדות מתוך אתר פוסטה
הקבלן שרון דן (48) מראשון לציון, בעל חברה בשם "יתדות" (לפחות 10 מהחשודים קשורים אליה).
לפי המשטרה, בחיפוש בביתו ובמשרדי החברה נתפסו "כמויות עצומות של חותמות" של חברות שונות, מסמכים וכספים. לפי החשד, קשור למספר רב של חברות' מהן חברות שהשתתפו בהגשת הצעות פיקטיביות. הסנגור עו"ד משה וייס ממשרד אבי חימי אמר בתגובה: "יכול להיות שלחשוד יש תשובות טובות, אבל החוקרים לא הטיחו בו שום דבר מלבד שאלות כלליות".
לפני מספר שנים, דן הורשע בתיק מסוג אחר – עבירה על "חוק הסרטונים" לאחר שהפיץ צילום נשים שבילו איתו בפעילות מינית, והוא היה מראשוני הנאשמים בעבירה זו ונשפט לעבודות שירות.
אליס דן (32), בת זוג של שרון, הנדסאית בניין בהכשרתה אשר רשומה כבעלים של חברה קבלנית נוספת.
לטענת המשטרה, החברה הרשומה שלה שימשה קבלן מבצע בשם חברות אחרות,
לדברי הסנגור שלה, עו"ד נעם שביט, החברה שלה איננה ספקית של משרד הביטחון, מעולם לא נגשה למכרזים ולא היתה שותפה להתאגדות בלתי חוקית.
אבי קמר (63) מראשון לציון.
לפי הסנגור עו"ד דרור אשכנזי, מדובר במנהל כספים, ללא עבר פלילי.
מעצרו הוארך עד 20 פברואר.
מיכאל קפלן (64) ראשון לציון. מהנדס במקצועו.
נציגת המשטרה אומרת כי זייף הצעות והגיש מסמכים פיקטיביים בתיאום לכאורה עם החשוד המרכזי, שרון דן.
הסנגור עו"ד אבו עאמר מהסנגוריה הציבורית אמר כי החוקרים לא העמידו אותו על זכותו להתייעץ עם עורך דין, והוא מסר תשובה לפיה הוא ניגש למכרזים עצמאית, ביצע עבודות ושכר קבלני משנה. "הוא טוען שהתייעץ עם הקבלן האחר לגבי כמויות ומחירים, אבל לא היה תיאום".
דוד אסבט (66) מראשון לציון, אזרח עובד צה"ל.
על פי החשד קשר קשר עם שרון דן ולקח שוחד תמורת סיוע בהטיית מכרזים. בחקירתו אישר כי הוא חבר ותיק של אביו של דן. הסנגור עו"ד בועז קניג אמר כי לאסבט אין בתפקידו כל השפעה על מכרזים.
אלי גולדמן (41) ראשון לציון, עובד משרד הביטחון.
לפי המשטרה, "חשוד זה הוא שומר סף אשר מעל בתפקידו וקיבל שוחד". סנגוריו אהרון מלכה ואלעד שאול אמרו כי מדובר ב"עובד משרד הבטחון בסיווג גבוה, מדובר באיש ביצוע ולא במי שיש לו קשר למכרזים".
צחי לביא (50) מראשון לציון, קבלן מוכר של משרד הביטחון.
לטענת המשטרה הוא שימש כ"חזית" לחברה של שרון דן והעביר לה ביצוע מכרזים בהם זכה, ללא ידיעת משרד הבטחון. עורכי הדין שרון פישמן ורמי זועבי ממשרד דורון טיקוצקי קנטור גוטמן נס עמית גרוס ושות' אמרו כי שרון דן היה קבלן משנה שלו וכי ההתנהלות שלו מול דן היתה ידועה למשרד הבטחון. "מדובר באדם נורמטיבי שלא היה מעורב בפלילים, קבלן שעובד עשרות שנים ללא כל דופי", מסרו עורכי הדין פישמן וזועבי. "בטוחני כי בסופו של יום ההר יוליד עכבר ויוברר כי התנהלותו של מרשנו היתה ללא דופי, לבטח לא נעשה דבר במרמה או בניגוד לחוק איסור הלבנת הון".
יוסי קנר (71) מראשון לציון. עורך דין במקצועו, ולצד זה גם בעל חברה קבלנית מבצעת עבור משרד הבטחון.
מיוצג על ידי עו"ד רמי תמם ועו"ד יוסי חנן.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה