להלן סרטון עיקרי הדברים של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני
לפני זמן קצר הסתיימה ישיבת ועדת הכספים של הכנסת אשר דנה בנושא מפעל הפסולת שאמור לקום במערב ראשון לציון. הישיבה התקיימה במעמד יו"ר הועדה וח"כ משה גפני, חברי הכנסת, נציגי משרדי האוצר והגננת הסביבה, ראש העיר רז קינסטליך, ליאל אבן זוהר, מוטי עג'מי, איתי מתיתיהו, יפעת מאירוביץ מאיר ונציגי תושבי ראשון לציון: קלודין עוזרי ואורנית משה.
ראש העיר, רז קינסטליך יצא כנגד הקמת המפעל והעלה טענות על התנהלות המדינה ומשרדי הממשלה באישור המכרז ועברת כספי ציבור. ראש העיר טען כי המדינה מסתירה מידע ולא העבירה את המסמכים בהתאם לחופש המידע אותה דרשה העירייה בנוגע להסכמים עם החברה ואף הציג את המסמך שהגיע כאשר הוא כולו מושחר, "אני לא מבין מה יש למדינה להסתיר" אמר קינסטליך. עוד טען כי על פי תנאי המכרז הוא היה אמור להיפסל מאחר והמדינה חפשה מיקום ללא תשתיות שיפגעו- אבל במקום נמצא צינור של מקורות שכעת המדינה תוציא 150 מיליון ש"ח להעברתו משם. איך ייתכן שממעורבות של 0 ש"ח המדינה צריכה עכשיו להוציא 150 מיליון ש"ח מכספי ציבור אמר ראש העיר.
הדבר העלה תהיות בקרב חברי הועדה שהעלו את השאלות מי אישר את מיקום המפעל ומי אישר את העברת הכספים ומדוע לא נפסל המכרז בעקבות המצאות הצינור. גפני וחברי הועדה טענו לכשל של המכרז איך ייתכן שמי שניגש למכרז נפסל בגלל נושא התשתיות אבל המיקום באזור מערב ראשון לא נפסל לאחר הימצאות הצינור?
עוד הסביר קינסטליך כי המכרז המקורי היה למתקן להפרדת פסולת וכעת הוא מכרז אחר לגמרי המפעל לא יטפל כלל בהפרדה. יפעת מאירוביץ התייחסה גם לנושא יצירת הקומפוסט ואמרה הוא לא יעיל מאחר והקומפוסט שיווצר הוא באיכות ירודה ורוב הסיכויים שהוא יילך להטמנה- אז מה הטעם לכך.
דברי ראש העיר רז קינסטליך
שידור הישיבה המלא
https://main.knesset.gov.il/Activity/committees/Finance/Pages/CommitteeTVarchive.aspx?TopicID=24617
נציג משרד האוצר השיב לטענות ואמר: הטענתו על הוצאות של 450 מיליון ש"ח אינן נכונות אלא רק הוצאה של 150 מיליון ש"ח הן לצורך העתקת צינור מקורות מהמקום וכי הדבר אושר על ידי בתי המשפט. לגבי הטענות על הסתרת מידע, אמר כי בהסכם שמתאר את המשא ומתן יש סודות מסחריים ועל כן לא ניתן לחשוף אותם. אמרנו זאת לעירייה שלא קבלה זאת ובהתאם להחלטת בית המשפט נשלחו המסמכים שהם מושחרים.
לגבי אישור העברת הכספים אמר שההחלטה אושרה על ידי קרן הניקיון (שאחראית על נושא הפסולת והטמנתו ויושבת תחת משרד להגנת הסביבה) והדבר אושר על ידי בית משפט עליון. לדבריו שום כסף לא הועבר עדיין וזה יקרה רק עם תחילת העבודות. בהתאם להסכם כל צד לקח סיכונים ומהצד של המדינה היא מטפלת בנושא סיכונים שאם יימצא במקום קברים, עתיקות, ותשתיות והכל מותנה באבני דרך שמצויינים בהסכם. "הזכיין הוא זה שיממן ויתפעל את המפעל והוא זה מוציא כסף על התכנון ולא המדינה, סיכם נציג משרד האוצר.
מנכ"ל חברת זירו וויסט אמר שכיום תשתיות לאומיות מוקמות על ידי גופים פרטיים והם אלו שממנים אותם- עד היום הם הוציאו 130 מיליון ש"ח והכי ההסכם וכל הטענות שהועלו אושרו על ידי בתי המשפט.
מתכננת המחוז של המשרד להנת הסביבה אמרה כי במקום לא תהיה שריפה, כי אין למתקן היתר שריפה ואין היתר פליטה (אותו נותנים רק למפעלים גדולים כמו תחנות כוח וכדו'). לגבי נושא הריח אמרה כי הם בצעו בדיקות על פוטנציאל הריח שעתיד להשפיע על התושבים כולל פוטנציאל הריח בשילוב עם הריחות מהשפדן ולטענתה הוא לא קיים כי מדובר על מתקן סגור שכל האויר בו נשאב ועובר למתקן שמטפל ומסנן את האויר- היא הדגישה כי הדבר יעבור ניטור בשיתוף של משרד הבריאות.
בסיכום הישיבה חברי הכנסת לא היו מרוצים מהמענים ואמרו כי ההתנהלות של אישור המכרז לא נראית תקינה ולא הגיונית. ח"כ דאלאל אף אמר כי אם נמצאו התשתיות במקום (דבר שנוגד את תנאי המכרז) אז היה צורך להזיזו למקום אחר.
ח"כ גפני סיכם את הישיבה ואמר כי הכנסת תמשיך לעקוב אחר הנושא ואמר כי כל מה שהמשרדים הסתמכו עליו היה על הבדיקות לפני 12 שנה ולכן הם לא רלוונטים כיום כי העיר השתנתה וגדלה. בנוסף הוא מתכוון לצרף לנושא את ועדת הפנים של הכנסת שגם היא תיקח חלק במעקב. לגבי הוצאת הכספים של המדינה הוא מתכנן לקיים דיונים נוספים אליהם יוזמנו נציגי משרדי הממשלה והקרן לניקיון על מנת לתת הסברים על הליך אישור העברת הכספים.
ראש העיר, רז קינסטליך:
"אני מודה לח״כ גפני וחברות וחברי הוועדה, על שהיו קשובים לנו והבינו את גודל המחדל והבטיחו לעקוב אחר הנושא".
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה