עיריית ראשון לצון באמצעות חברת ייזום הודיעה על תחילת העבודות לחידוש וחיזוק בית הספר חביב.
מדובר על פרוייקט לשימור וחידוש מתחם בית ספר חביב- הנחשב בית הספר העברי הראשון בישראל שבו כל מקצועות ההוראה נלמדו בעברית. בית הספר נוסד בשנת ה'תרמ"ו (1886) ופעיל עד היום. כמו כן הוא חלק מפרוייקט שימור האתרים ההיסטוריים עליו הודיעה העירייה שכוללים את בית קנר, בית הייסמן, שביל הראשונים ועוד.
העבודות יחלו לאחר שבית הספר פונה - כזכור בשנת 2019 חנכה העירייה את המבנה החדש של ביה"ס חביב בראשון לציון, הכולל 18 כיתות לימוד, ספרייה, מעבדות ועוד
השלב הראשון כולל עבודות לקירוי אולם הספורט וחיזוק מבנה בית הספר חביב. הפרוייקט מוערך בכ35 מיליון שקלים מתוכם 4.5 מיליון מיועד לשלב הראשון. לדברי מ"מ יו"ר חברת ייזום עידן מזרחי, מתחם חביב הינה בעלת חשיבות ביחס לערך ההיסטורי של המתחם לכל תושבי העיר והוא יהפוך בקרוב למרכז תרבות משפחתי קהילתי בלב העיר ההיסטורית.
העבודות בחביב כוללות את:
הבניין ההיסטורי מ1882 שעבר ועדת שימור ועבר לאישור המשרד למורשת
הבניין משנת 1948 אשר תוכנן להריסה ובהם החליטו לא להרוס אותו אלא לשפץ אותו ולחזקו.
בית משפחת מדליה (הבית לעברית) שישופץ וישומר
יש לציין כי בישיבת המועצה האחרונה העלתה חברת המועצה מירב שמואל דולב שאילתא בנושא בית ספר חביב ושימורו בעקבותיה החל דיון סוער בנושא. בדיון לקחה חלק גם חברת המועצה יפעת מאירוביץ יפת אשר טענה כי העירייה הגישה תוכניות על עתיד המתחם בהן הבניין שהוקם ב1948 (שהיה אמור מיועד להריסה, מאחר והיה דוח שאמר כי השימור של הבניין הוא מאוד בעייתי) מבלי לשתף את ועדת השימור וכי לא ברור לה מדוע במתחם כזה חשוב בעיר לא נעשה שיתוף ציבור על מנת לקבוע ביחד עם התושבים מה יעשה במתחם ואלו שימושים יעשו בו.
ראש העיר התייחס לעניין ואמר כי כל שהבניין היה מיועד להריסה אבל העירייה פעלה למנוע זאת בגלל חשיבותו ההיסטורית והוא לא עבר לועדת השימור מאחר והוא לא מיועד לשימור (לעומת שני הבניינים הנוספים שכן). לדבריו ההחלטה לבטל את ההריסה הייתה שלו. כמו כן הוא הסכים כי ייעשה שיתוף ציבור על השימושים שייעשו במקום.
סרטון הישיבה
התשובה לשאילתא של חברת המועצה מירב שמואל דולב
בית ספר "חביב", בית הספר העברי הראשון בארץ ובעולם הוא אחד מאבני יסוד ההיסטוריה אשר מרכיבים את העיר ראשון לציון. בשום שלב לא נאמר שלעסוק בשימורו הוא לא "נושא אסטרטגי". המתחם כולל חלקים היסטוריים שלפני כשנתיים נכתבה לגביהם תכנית סדורה בשיתוף המוזיאון, הכותרים, ואדריכלי השימור העירוניים והוגשה לקול קורא של המשרד למורשת בסכום של עשרות מיליוני שקלים, והעיר ממתינה עדיין להחלטת המשרד שאמורה הייתה להתקבל באפריל-מאי 2022 וטרם התקבלה. לאחר שתאושר התוכנית על ידי משרד למורשת ותתקבל התמיכה שהתבקשה, ייערך יידוע ציבור. ראוי לציין כי בנוסף ובמקביל, מתוכנן שיפוץ ושימור השצ"פ וביה"ס "חביב" הוותיק בחלקיו השונים והתכנית מתקדמת ותצא לפועל בקרוב, במסגרתה ישרת המבנה את קהילת העיר ושכונת רמב"ם. כך שהתכניות קיימות ומקודמות, ויפארו כמובן עם מימושן את ההיסטוריה העירונית והלשונית. לגבי הליבה הרעיונית של "הבית לעברית" )רעיון שנהגה לפני למעלה מעשור על ידי ד"ר צביה ולדן וד"ר יצחק אורן והח"מ הייתה שותפה לו במתכונתו הראשונה כמוזיאון הציונות(, היא תבוא לידי ביטוי במתחם המיועד לשימור על ידי המשרד למורשת, כמו גם נושאים היסטוריים אחרים הקשורים לראשית המושבה ולעיר ראשון לציון. ראש העירייה, אני וכלל הנהלת העירייה מחויבים להיסטוריה העירונית ובפרט לביה"ס "חביב" וזו אחת הסיבות מדוע ביה"ס בכל חלקיו ישומר וישופץ , כולל ובפרט חלק ביה"ס אשר נבנה במועד קום המדינה, בניגוד לתכניות קודמות של השלטון הקודם שבחר להרוס חלקים מבית הספר .
עו״ד ליאל אבן-זהר, מ״מ וסגנית ראש העירייה, ויו״ר ועדת השימור העירונית :
״בית ספר חביב ההיסטורי, ערש החינוך העברי, ישומר, ישופץ וישוקם ולא יהרס, וישמש הן לעברית חיה ותוססת, והן לקהילה ופנאי, והן כמרחב היסטורי. אני שמחה ומברכת על ההחלטה של הנהלת העירייה להקצות תקציב משמעותי לשיפוץ ולשיקום המרחב הבנוי והפתוח, וכמי שעוסקת בכך מדי שבוע כבר שנים, מצפה בקוצר רוח להשלמת הפרויקט. במקביל, אנחנו ממתינים לכספים נוספים מהמשרד למורשת שכולם יופנו למרחב ההיסטורי של הציונות והעברית לתפארת ראשון לציון וישראל״.
המשנה לראש העיר עידן מזרחי:
מזה 4 שנים \אני מכהן כיו''ר דירקטוריון ייזום ראשון. יחד עם ראש העיר מר רז קינסטליך אנו פועלים ללא לאות כדי לחדש ולהזניק את ראשון לציון לעתיד. אני מתרגש לראות כיצד העיר מתפתחת וכיצד מבנים היסטוריים בעיר מקבלים יחס וביטוי והופכים לנחלת הכלל של כולם. אני רוצה להודות לראש העירייה מר רז קינסטליך, למנכ''ל העירייה דורון מילברג, מנכ''ל ייזום ראשון – זוהר אחיאל, לראש מינהל הנדסה בעירייה – קיריל קוזיול ולראש אגף חוף הים – מר אלי שוורצברג.
בתום השיפוצים אני מזמין אתכם תושבי העיר, להגיע לסיור היסטורי עם המשפחה שלכם בבית הספר העברי הראשון שהוקם בישראל – בית הספר חביב. זה שלכם ובשבילכם.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה