הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

עיריית ראשון לציון תקים ועדה למינוי הרב הראשי הספרדי בעיר. בעבר המועמדים המובילים לתפקיד היו הרב שלמה לוי וחבר המועצה אריה כהן

מאז פטירתו של הרב הראשי, הרב יוסף עזרן ז"ל, לא מונה רב ראשי ספרדי בעיר ולאור הגידול באוכלוסייה והתקנות החדשות שאישר המשרד לשירותי דת החלה העירייה בתהליך על מנת לתת מענה לכלל התושבים בעיר.

חנה קקיאשוילי
מערכת be106
מערכת be106

עיריית ראשון לציון עתידה להקים ועדה למינוי הרב הראשי של העיר- רב שני (ספרדי). לאחר כ13 שנה עתיד להתמנות רב ראשי ספרדי בראשון לציון, בהתאם להמלצות ועדה למינוי הרב הספרדי שעתידה להקים העירייה.

הנימוקים למינוי הם:

לאור הגידול במספר התושבים בעיר והפיכתה לעיר השלישית בגודלה יש צורך לתת מענה לציבור התושבים בקהילות ספרד ואשכנז (המורכבות מאוכלוסייה דתית ציונית ואוכלוסייה חרדית) לצרכים שלהם: מבני ציבור להפעלת בתי כנסת ומוסדות חינוך, מתן מענה לסוגיות הלכתיות כגון כשרות, שבת ותחום הנישואין הניתן לכלל האוכלוסייה בעיר.

כיום פועל בעיר הרב האשכנזי הרב הגאון י.ד. וולפא שליט"א שנותן מענה לקהילה האשכנזית בעיר למעלה מ53 שנה. אך לקהילה הספרדית אין רב ספרדי מאז פטירתו של הרב הגאון יוסף עזרן ז"ל. בתקופתו של דב צור הוגשה עתירה לבג"צ למינוי הרב ראשי ספרדי ובהתאם לכך אושר הדבר במועצת העיר. מאז ועד היום התעכב הנושא מאחר והיה צורך באישורים של המשרד לשירותי דת (הנושא נדחה שוב ושוב בגלל הבחירות לכנסת).

כאמור לאחרונה אישר סגן השר את התקנות למינויים במועצות הדתיות והרבנים הראשיים בהן תקנה כי עיר המונה מעל 100 אלף תושבים, רשאית למנות שני רבנים בתנאי שיעבור את אישור המועצה וכי יש צורך לתת מענה לתושבים מהקהילה האחרת (ספרדית/אשכנזית) מאחר ורב אחד לא יכול לענות על צרכי התושבים.

בנוסף מציינת העירייה כי יש דחיפות למינוי מאחר והרב וולפא עתיד לסיים את תפקידו בשנת 2023 ומנובמבר הקרוב נכנסים לשנת בחירות והנושא עלול להידחות ולפגוע בשירותי הדת של כלל התושבים בעיר.

בשנת 2017 עם תחילת הליך המינוי לרב הראשי דובר על שני מועמדים לתפקיד הרב הספרדי של ראשון לציון : חבר מועצת העיר ויו"ר ש"ס הרב אריה כהן והרב שלמה לוי ראש ישיבת ההסדר בראשון לציון


כאמור לאחרונה סגן השר לשירותי דת, מתן כהנא, אישר לאחרונה את המלצת גורמי המקצוע במשרד לשירותי דת לעדכון התקנות לבחירת רבנים מקומיים. בין חידושי התקנות החדשות ניתן למצוא הגבלת כהונה לרבני עיר, שינוי תהליך הכרזת נבצרות לרב עיר שאינו כשיר לכהן ושינוי הרכב הנציגים בגוף הבוחר.

עיקר השינויים

תקופת הכהונה

כהונת רב עיר מעתה תהיה קצובה בזמן לתקופה של עשר שנים בדומה לכהונת הרבנים הראשיים לישראל, אולם מועצת העיר רשאית להאריך את כהונתו בעשר שנים נוספות בכל פעם ועד לגיל 70.

עד היום, כהונת רבני עיר שנבחרו לפני שנת 1974 לא הוגבלה כלל. התקנות החדשות קובעות הגבלה גם ביחס אליהם כך שיסיימו את כהונתם בגיל 80. אלו מתוכם שכבר עברו את גיל 80 יסיימו כהונתם תוך שנה מפרסום התקנות ברשומות.


תהליך בחירת רב עיר

יהיה פשוט ומהיר. השר לשירותי דת יזום קיום הליך בחירות ברשות מקומית בה אין רב מכהן, בשיתוף עם הרשות המקומית. הגוף הבוחר ("האסיפה הבוחרת") יהיה מורכב מכלל חברי מועצת הרשות המקומית, מנכ"ל הרשות המקומית ומנציגי ציבור שאת מחציתם ימנה השר ומחציתם תמנה מועצת הרשות המקומית. בנוסף, השר קבע כי הגוף הבוחר יורכב לכל הפחות מ-40% נשים.

בעבר, הכרזת נבצרות של רב עיר על רקע מצב רפואי הייתה נתונה בידי מועצת הרבנות הראשית והשר לשירותי דת. על פי התקנות החדשות ועדה רפואית היא זו שתקבע אי כשירות של רב להמשיך ולכהן בתפקידו.

עוד נקבע, כי תוקם ועדה שתפקידה יהיה לבחון את התאמתו של כל מועמד לתפקיד רב העיר. כמו כן, בתקנות החדשות לא תאושר מועמדות למי שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה פלילית חמורה וטרם ניתן פסק דין סופי בעניינו, או שהוגשה נגדו קובלנה או תובענה משמעתית בעבירה שמפאת חומרתה אין הוא ראוי לכהן כרב עיר.

התקנות ייכנסו לתוקף עם פרסומן ברשומות.




להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה