בימים אלו פורסם דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל 2020, במטרה להציג את תמונת המצב העדכנית על מגפת העישון בישראל.
בדוח השנתי מובאים נתונים על מגפת העישון באוכלוסייה הכללית, נתונים מעודכנים על עישון סיגריות ונרגילה בקרב בני הנוער, עישון בקרב חיילי צה"ל, סקירה מקיפה על פעילויות המניעה והמאמצים הרבים המושקעים בהן, המשותפים למשרדי הבריאות, החינוך, האוצר, צה"ל, קופות החולים וגופים רבים נוספים.
בנוסף מציג הדוח סקירה על פעילות החקיקה והאכיפה בתחום העישון, על הגמילה מעישון בישראל ונתונים כלכליים שונים ביחס לעישון, בהם הכנסות המדינה ממיסים על טבק, צריכת הסיגריות הלאומית והיקף ההשקעה של תעשיית הסיגריות לקידום ועידוד העישון בקרב צעירים ובכלל.
שיעורי העישון המדווחים לשנת 2020 נשענים על בסיס ממצאי "סקר בריאות לאומי בישראל - 4" (INHIS-4) , שנערך על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות (המלב"ם), משרד הבריאות בתקופה שבין דצמבר 2018 ועד מרץ 2020. בשנת 2020 לא נצפתה ירידה בשיעורי העישון, והנתונים מצביעים ש – 20.1% מהאוכלוסייה הבוגרת , מעל גיל 21, בישראל מדווחים על היותם מעשנים (שיעור גבוה יותר בקרב גברים לעומת נשים ובקרב ערבים בהשוואה ליהודים).
שיעור העישון בגברים היה גבוה מהשיעור בנשים:25.6% לעומת 14.8%
שיעור העישון בערבים היה גבוה מהשיעור ביהודים: 24.4% לעומת 19.1%
בקרב בני הנוער דיווחו תלמידי התיכון כי הם ההתנסות הראשונה שלהם עם סיגריה הייתה סביב הגילים 12-15 נתון מדאיג הוא ש35% מתלמידי כיתות י' דיווחו כי התנסו לראשונה בסיגריות בגיל 12 ומטה.
5% מהתלמידים מדווחים כי הם מעשנים סיגריה אחת ביום כאשר השכיחות של המעשנים היא בקרב תלמידי כיתות י"א- י"ב.
כיצד נראית אכיפת העישון ברשויות המקומיות:
על פי החוק בידי הרשויות המקומיות נמצאת הסמכות לאכוף את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים כאשר הקנסות הניתנים נכנסים לקופתן ובנוסף על כל רשות חלה החובה לדווח למשרד הבריאות על היקף האכיפה ברשות, מספר הפקחים שפועלים בנושא ועוד. על פי הדו"ח למרות חובת הדיווח, רק 60 רשויות העבירו את הנתונים למשרד הבריאות ומתוכן 18 דיווחו כי קיימת אכיפה אך לא נתנו קנסות במהלך שנת 2020. חשוב לציין כי בשנת 2020 החלה מגפת הקורונה אשר השפיעה על פעילות האכיפה והעברת הפעילות לאכיפת הגבלות הקורונה.
הנתונים בדוח מראים כי בשנת 2020 נתנו 8,291 דוחות על עישון במקומות ציבוריים וברחבי הארץ פועלים 1,274 פקחים שעוסקים באכיפת החוק.
הרשויות המובילות במספר הדוחות שנתנו על עישון הן:
חיפה עם 2,298 קנסות
תל אביב 2,051 קנסות
ירושלים 1,994 קנסות
בתמונת המצב ראשון לציון רואים כי בשנת 2020 נתנו רק 120 דוחות על עישון במקומות ציבוריים על ידי 35 פקחים שאחראים על אכיפת החוק. בנושא אכיפת עישון בסיגריה אלקטרונית דיווחה עיריית ראשון לציון כי לא נתנו בשנה זו קנסות בנושא.
לאור התפיסה הרווחת בציבור כי הסיגריה האלקטרונית מזיקה פחות מסיגריות והשימוש הרווח שלה בקרב בני הנוער, משרד בריאות קורא לרשויות להגביר את האכיפה בנושא על מנת ליצור הרתעה בקרב הציבור.