הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

לאחר ששרד את זוועות השואה, דן שפי תושב ראשון לציון ושורד שואה זכה לשתף את סיפור חייו לתלמידי מינסטר גרמניה, כחלק מפרוייקט ערים תאומות העירונית

המטען שנשא שפי והרצון להגן על משפחתו, הוביל אותו לפתוח בקריירה מרשימה בגופי הבטחון, החל מהפלמ"ח, התגייסות לצי הבריטי עוד בעיצומה של מלחמת העולם השנייה ולאחר מכן מעבר לצי הישראלי כשעוד היה בחיתוליו. משם עבר לקומנדו הישראלי ולאחר מכן שירות ממושך במערכת הבטחון של ישראל.

מערכת האתר

אם הייתם מספרים לדן שפי (95), שורד שואה תושב העיר, שיום אחד בני נוער גרמנים יהיו צמאים לשמוע את מה שהוא עבר, הוא וודאי היה חושב שאתם חולמים, אבל היום זה קרה. בשיחת זום מביתו בראשון לציון הישר לבית הספר במינסטר שבגרמניה, סיפר שפי על הילדות שלו, שינוי המציאות מעליית היטלר לשלטון ועד לשירות מדינת ישראל בגופי הביטחון.

ההרצאה בזום יצאה לדרך כחלק מהקשרים הענפים של עיריית ראשון לציון עם העיר התאומה מינסטר בגרמניה. אגף קשרי חוץ ומינהל לשילוב חברתי היו אמונים על תיאום ההרצאה המרגשת.

שפי נולד בוינה שבאוסטריה למשפחה אמידה, אביו עסק בתעשיית הקולנוע המתפתחת והמשגשגת. כשהיטלר עלה לשלטון בגרמניה ב-1933, באוסטריה החלו סימנים של אנטישמיות. "ב-1938 היה ממש חוקי להיות אנטישמי" הוא מספר "נתנו גיבוי מלא לציד נגד יהודים. הפגישה הראשונה שלי עם הנאצים הייתה באותה שנה, חזרתי מבית הספר וראיתי את אמא שלי רוחצת את המדרכה ומעליה נוער היטלרי. הושטתי לה יד ואמרתי לה 'בואי אמא, אנחנו הולכים', הם היו בשוק, אני הייתי מוכן לפרוק עליהם כל מה שהיה לי".


שפי מעיד שבילדותו הוא היה ילד בעייתי שמראה לנקוט באלימות, עם עליית הנאצים לשלטון, אבא שלו הכין אותו למציאות הצפויה "אבא שלי אמר לי שאם אשמע מישהו אומר משהו לא יפה על היהודים, שאשבור לו את השיניים".

מרגע כניסת הנאצים לאוסטריה, הכל החל להתדרדר מהר מאוד, היו "צדים" יהודים ברחוב "הגרמנים נתנו יד חופשית לאוסטרים על היהודים". אחרי תקופה קשה שעברו כאשר כל הרכוש והכסף שלהם נלקח מהם, הגיע הרגע המכונן שסימן להם שהם חייבים להימלט על נפשם "בליל הבדולח דפקו לנו בדלת ואמרו לנו שאנחנו חייבים לעזוב מיד" אבא שלו מצא נתיב מילוט לארץ ישראל דרך נהר הדנובה ועד לחיפה בתנאים נוראיים לדברי שפי.

המטען שנשא שפי והרצון להגן על משפחתו, הוביל אותו לפתוח בקריירה מרשימה בגופי הבטחון, החל מהפלמ"ח, התגייסות לצי הבריטי עוד בעיצומה של מלחמת העולם השנייה ולאחר מכן מעבר לצי הישראלי כשעוד היה בחיתוליו. משם עבר לקומנדו הישראלי ולאחר מכן שירות ממושך במערכת הבטחון של ישראל.

ההרצאה של שפי עוררה סקרנות רבה בקרב התלמידים ומרגע לרגע נוספו עוד ועוד תלמידים לזום.

ראש העירייה, רז קינסטליך, אמר:

"אני משוכנע ששורד השואה דן שפי הרגיש את תחושת הניצחון שלו על הנאצים במהלך ההרצאה. על רגעים מיוחדים כאלו אני שמח וגאה שיש לנו קשרים טובים עם הערים התאומות שלנו בעולם. מינסטר היא ידידת אמת של ראשון לציון ושותפה למאמצים שלנו להציף את סיפוריהם של שורדי השואה".



להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה