משרד הפנים בחן איך ישפיע גידול האוכלוסייה ב – 5 השנים הקרובות על כל עיר בישראל וקובע: אוכלוסיית ראשון לציון תגיע ב- 5 שנים ל - 300 אלף תושבים אך תשמור על יציבותה וחוסנה במתן השירות לתושב בזכות ההכנסות משטחי המסחר והתעסוקה הנבנים ברחבי העיר
על פי הדוח רשויות בהן יש להם הכנסות ושטחי מסחר ותעסוקה רבים מאפשרות להן להעניק שירות נאות לתושביהם, לעומת רשויות בהן אין את ההכנסה מעסקים ובכך פוגעת בשירות לתושב.

משרד הפנים מפרסם בימים אלו נתונים מעניינים בנוגע לשאלה איך משפיע הגידול באוכלוסייה בערים והיישובים בישראל על חוסנן של הרשויות המקומיות. הדוח מביא נתונים בנושא לגידול האוכלוסייה, תהליכי הבנייה והמסחר והאם תהליכי הבנייה עומדים בקצב של גידול האוכלוסייה, פיתוח התעסוקה ברשות והאם כל הנ"ל מאפשרים לרשות להעניק לתושבים שירות נאות.
כידוע במדינת ישראל קיים מחסור ביחידות דיור לתושבים, ולכן המדינה שמה לה ליעד להגיע ל 1.4 מיליון יח' דיור עד לשנת 2040 במסגרת הפרוייקטים השונים לדיור מואץ (התחדשות עירונית, חיזוק מבנים ועוד). לאור המצב הדו"ח מציג את הבעייתיות בקרב הרשויות המקומיות בעקבות הגידול באוכלוסייה ותוספות יח' הדיור, שיכולים להביא לפגיעה בחוסנן ובשירות לתושב. ככל שמספר יחידות הדיור עולה ברשות כך עולה ההוצאה של הרשות, מאחר וסכום ההוצאה גדול יותר מההכנסה של הארנונה של אותם תושבים חדשים והארנונה המשולמת על ידם (לרשות קיימת ההוצאה על כל תושב לאספקת שירותים עירוניים, חינוך, ניקיון, תרבות ועוד לעומת השירות לעסקים). זאת לעומת ההכנסה משטחי המסחר והתעסוקה, שם ההוצאה קטנה יותר מאשר ההוצאה על תושב בעיר. הדוח מדבר על החשיבות לשטחי המסחר והתעסוקה לרשויות המקומיות ונותן חיזוי על היקף שטחי התעסוקה הנוספים, הדרושים לרשות בעוד 5 שנים, כדי לשמור על רמת ההוצאה של הרשות ליח' הדיור - שירות לתושב
רשויות שבעקבות העלייה באוכלוסייה לא יהיו להן אין להן מספיק שטחי מסחר ותעסוקה- מקורות מימון שיכסו את רמת ההוצאות, תיפגע איכות ורמת השירות שתינתן לתושב, לעומת השירות שניתן היום. ההמלצה של גורמי המקצוע למדינה ולרשויות המקומיות היא שכאשר הם באים לתכנן את נושא הפיתוח יש לבצע איזון בשימוש הקרקע למגורים/תעסוקה ומסחר.
נתון מעניין נוסף הוא ברשויות בעלות דירוג חברתי- כלכלי 7-10, ההכנסה מהארנונה נמוכה יותר, מאחר ולרוב מדובר ברשויות בעלות צפיפות אוכלוסין גדולה, שמשמעותה בניית שטחי דירות קטנות יותר, ובהתאם לכך ההכנסה מארנונה יורדת, לעומת רשויות בעלות אוכלוסייה ממוצעת, שם הדירות גדולות יותר ולכן ההכנסה יותר גדולה.
נתוני ראשון לציון
ההוצאה ליחידת דיור בראשון לציון עומדת על 3,718 והצפי ל 5 השנים הבאות הוא 4,497. על פי הדו"ח הרשות תעמוד בהוצאה הזו לאור העובדה שבשנים הקרובות יהיו לעירייה הכנסות משטחי המסחר הנבנים בעיר שבעצם יכסו על ההוצאות.
מבחינת חיובי הארנונה בעיר 47.8% הן ממגורים , 29.5% לשירותים ומסחר ו10.5% תעשייה ומסחר.
כאמור על פי הדוח הצפי ל 5 השנים הקרובות היא שחוסנה של העירייה לא יפגע לאור תוכניות הפיתוח ושטחי המסחר הרבים שנבנים בימים אלו ברחבי העיר כך שיש "עודף" של שטחי מסחר ותעסוקה כך שהיקף שטחי התעסוקה הנוספים הדרושים לרשות בעוד 5 שנים נמצא בסימן שלילי (עודף), לעומת רשויות אחרות בישראל שלהן נדרשים עשרות ומאות שטחים על מנת לשמור על יציבותן והשירות הניתן לתושב.
הצפי לשטחי המסחר והתעסוקה ל5 הקרובים הקרובות בעיר עומד על מעל 560 אלף מ"ר
נתוני אוכלוסיית ראשון לציון בשנים האחרונות:
הנתונים מראים כי בין השנים 2002-2017 גדלה אוכלוסייה העיר ב18% כאשר בין השנים הללו נוספו לעיר יותר מ41 אלף איש.
מבחינת נתוני האוכלוסייה הצפי ל 5 השנים הוא שראשון לציון תגיע ל300 אלף תושבים עם קרוב ל 90 אלף יח' דיור. כאשר מסתכלים על שיעור גידול אוכלוסייה בין השנים 2014-2019, הוא עמד על 1.2% בשנת 2014 לעומת ל0.9% בשנת 2019.
יישוב | אוכלוסייה באוקטובר 2002 | אוכלוסייה באוקטובר 2017 | תוספת תושבים בין השנים 2002-2017 | אחוז תוספת התושבים בין השנים 2002-2017 |
ראשון לציון | 225,248 | 266,767 | 41,519 | 18% |
להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה
- אורחלאור חוסר תכנון ראשון על סף קריסה.16.11.20 01:00 תגובה

מנסה לטעון שוב
הצטרפו אלינו!
הצטרפו לקבוצות הוואטסאפ שלנו:
אפליקציה בחנות האפליקציות: