הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

מה חושבים התלמידים והמורים בראשון לציון על הרשתות החברתיות? מחקר של מינהל החינוך בראשון לציון חושף כי 45% מבני הנוער חושבים כי לאינטרנט ולרשתות החברתיות יש השפעה חיובית עליהם לעומת 45% מהמורים שחושבים כי זו השפעה שלילית על התלמידים

המחקר נעשה על ידי ד"ר חגית ששון, מנהלת היחידה למדידה והערכה במינהל החינוך שבעיריית ראשון לציון, בקרב ילדים ובני נוער בגילאי 6-18 , הורים ומורים. עוד נתון מעניין שנחשף הוא ש 5% מהתלמידים שנחשפו למשהו מטריד באינטרנט או ברשת החברתית לא דיווח על כך לאף אחד.

חנה קקיאשוילי

איך בני נוער תופסים את ההשפעה של הרשתות החברתיות והאינטרנט על חייהם, איך המורים רואים זאת ואיך ההורים. לרגל שבוע גלישה בטוחה שיצוין השבוע, מתפרסם מחקר חדש שערכה ד"ר חגית ששון, מנהלת היחידה למדידה והערכה במינהל החינוך שבעיריית ראשון לציון, שמגלה פערים בתפיסה. המחקר כלל שלושה מדגמים שונים –300 הורים לילדים בני 6-18 תושבי העיר, 444 מורים שמלמדים בבתי הספר בעיר ו-557 בני נוער בגילאי 12-18 תושבי העיר.

הנתונים נאספו באמצעות שאלון מקוון המותאם לכל אחת מהאוכלוסיות בחודשים אוקטובר-נובמבר. ממצאי הסקר יוצגו בכנס חוויתי להורים, מורים ובני נוער, שיערך בקרוב בראשון לציון, במטרה לעורר דיאלוג מקדם בתפיסות והעמדות כלפי האינטרנט ורשתות חברתיות, באופן שיעודד הבנה הדדית ותקשורת חיובית.

שבוע גלישה בטוחה צוין השבוע (9-14.2.20) ברחבי המדינה וכמובן גם במוסדות החינוך בראשון לציון בסימן "סוף שיתוף במחשבה תחילה". במהלך שבוע זה העבירו הצוותים החינוכיים בבתי הספר שיעורים ייחודים בנושא והתקיימו ברחבי העיר פעילויות חיצוניות בשיתוף הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול שכללו בין היתר, הרצאות גורמי מקצוע ושוטרים, סיפורים אישיים של אנשים שנפגעו ברשת והצגות בנושא.

להלן נתוני המחקר

השפעה חיובית שלישית של האינטרנט /רשתות חברתיות על התלמידים

45% מהמורים ציינו שהשפעת האינטרנט והמדיה החברתית על תלמידיהם היא בעיקר שלילית, בעוד שרק 26% מבני הנוער ו-26% מההורים סבורים כך.

המורים, שציינו את ההשפעה השלילית על התלמידים, 35% מהם מסבירים זאת בבריונות ברשת הכוללת התנהגות ברשעות, הפצת שמועות ו/או יחסים פוגעניים. לעומת זאת, ההורים, שכאמור רק 26% מהם ציינו את ההשפעה השלילית של הרשתות החברתיות והאינטרנט על ילדיהם, הצביעו על העדר התקשורת הבינאישית, מצג השווא על חיים של אחרים וההתמכרות למדיה החברתית, כסיבות העיקריות.

עוד נמצא ש41% מבני הנוער סבורים שהשפעת האינטרנט והמדיה החברתית עליהם היא בעיקר חיובית והסיבות העיקריות לכך הן תקשורת עם חברים ובני משפחה (35%), הנאה, בידור ונוחות (22%). לעומתם מבוגרים, הורים ומורים, שציינו את השפעתן החיובית של הרשתות החברתיות והאינטרנט, הצביעו על היותן מקור למידע וללמידה, דבר שממחיש את פער הדורות.


הרשת כמקום להכרת אנשים חדשים

הממצא שהאינטרנט והמדיה החברתית משמשים את בני הנוער לתקשורת בא לידי ביטוי במעשיהם. 45% מבני הנוער חיפשו חברים חדשים באינטרנט, אחד מכל ארבעה בני נוער שלח תמונה או סרטון למישהו שלא פגש מעולם לפחות פעם אחת בחודש בשנה האחרונה, ואחד מכל חמישה שלח פרטים אישיים לאדם שמעולם לא פגש פנים אל פנים.



חשיפה לתכנים מטרידים

למרות השימוש האינטנסיבי שעושים בני הנוער באינטרנט למטרות חברתיות, שימו לב לנתון הבא, 70% מבני הנוער טוענים שהם לא נתקלו במשהו שהטריד או הדאיג אותם ברשת החברתית או בכלל באינטרנט, או ציינו שזה קרה להם לעיתים רחוקות. ובכל זאת, בקרב אלו שדיווחו שנתקלו במשהו מטריד, 86% מהם דיווחו שהתגברו על כך באופן מידיי או בתוך כמה ימים.

נתון אחד שבלט מיתר הנתונים מעלה דאגה. אחד מכל חמישה בני הנוער שחוו משהו מטריד או מדאיג באינטרנט בשנה האחרונה לא סיפרו על כך לאף אחד. הנטייה לא לשתף אף אחד הולכת ומתחזקת עם הגיל, וקשורה גם למעורבות ההורית.

באופן לא מפתיע, נמצא שמחצית מבני הנוער שחוו משהו מטריד או מדאיג באינטרנט בשנה האחרונה סיפרו זאת לחבריהם, שליש סיפרו להוריהם. ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם נטייתם של בני הנוער להתקרבות לקבוצת השווים שהופכת להיות משמעותית מאד בחייהם בגיל ההתבגרות.

יש לציין כי בימים אלו הרשות למלחמה באלימות, סמים ואלכוהול פועלת עם מינהל החינוך על מנת להפעיל את סיירת הנוער- "אבירי הרשת" שתתופעל על ידי תלמידי חטיבות עליונות שיסרקו את המרחב הווירטואלי וידווחו למוקד 105 על כל התנהגות סיכונית בין אם פלילית או לא.


ראש העירייה, רז קינסטליך:

"לצד היתרונות הרבים של למידה ויצירת אינטראקציות חברתיות ברשת, ישנן גם סכנות רבות וחשוב שהילדים, בני הנוער וההורים יהיו מודעים אליהן וידעו להתמודד איתן".


מ"מ וסגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק החינוך, ליאל אבן זוהר:

"אנו עושים פעילויות הסברה בנושא לאורך כל השנה אך במסגרת שבוע זה אנו עוסקים בנושאים שונים ומגוונים הקשורים לגלישה בטוחה ברשת ושמים דגש על נושא ה"שיימינג" ברשת. לצד ההסברה של הצוותים החינוכיים, גם התלמידים עצמם המשתתפים בתוכנית העירוניות מנהיגוטק ומנהיגוטק PRO מעבירים את הנושא לחבריהם בגובה העיניים ובדרך חווייתית ומהנה..

אני מברכת את מינהל החינוך ואת ד״ר ששון על המחקר. אנו עושים פעילויות הסברה בנושא לאורך כל השנה אך במסגרת שבוע זה אנו עוסקים בנושאים שונים ומגוונים הקשורים לגלישה בטוחה ברשת וחשוב שההורים והמורים יהיו מודעים לסכנות ברשת ולחוויותיהם של הילדים הזקוקים לעיתים לתיווך של התכנים שהם נחשפים אליהם ".



להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה