הקטן
הגדל
היפוך צבעים
עכבר גדול
בהירות
ניגודיות
הדגשת כותרות
גווני אפור
בטל שינויים

השפד"ן דורג במקום הרביעי ברשימה "האדומה" במדד ההשפעה הסביבתית של מפעלים בישראל לאור חריגות בפליטות המפעל

מערכת האתר

מי הם עשרת המפעלים בעלי ההשפעה הסביבתית השלילית ביותר בישראל

המשרד להגנת הסביבה מפרסם את ה"רשימה האדומה" – מדד ההשפעה הסביבתית של המפעלים בישראל לשנת 2023. בראש המדד: בית זיקוק אשדוד, כיל רותם (רותם אמפרט) ובתי זיקוק לנפט (בז"ן)

מדד ההשפעה הסביבתית מציג לציבור את נתוני הסיכון לסביבה ממפעלי תעשייה הנמצאים בתפעולן או בבעלותן של חברות ציבוריות וממשלתיות. המדד בוחן את הסיכון הסביבתי ביותר מ-120 מפעלי תעשייה גדולים הפועלים תחת 46 חברות ציבוריות או ממשלתיות.

מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה המתפרסם השנה בפעם ה-12 מציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי תעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתית. המדד מספק לציבור מידע השוואתי ופשוט על הביצועים והסיכונים הסביבתיים של חברות ציבוריות בעלות השפעה סביבתית גדולה ושל המפעלים שבבעלותן. המדד מסייע לחברות להתנהל בצורה אחראית יותר, על פי עקרונות ESG (ניהול אחריות תאגידית וסביבתית).


הפרסום כולל את נתוני המדד לשנים 2023-2022. מדד 2023 בוחן לעומק את הסיכון לסביבה הנובע מפעילותם של 125 מפעלי תעשייה גדולים המשתייכים ל-46 חברות ציבוריות וממשלתיות. הכנת המדד נעשתה בהתבסס על נתונים הנמצאים בידי המשרד להגנת הסביבה ובסיוע חברת DHVMED. על פי שיטת הניקוד במדד, ככל שהדירוג גבוה יותר – כך מידת ההשפעה השלילית על הסביבה והסיכונים הסביבתיים גדולים יותר. המדד מאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל מידע מגורם ממשלתי בלתי תלוי על רמת הסיכון הסביבתי של חברות אלו.


להלן עשרת המפעלים שדורגו עם ההשפעה הסביבתית הגדולה ביותר למדד 2023:



להלן ממצאי המפעלים הבולטים במדד:

במדד 2023 בית זיקוק אשדוד, כיל רותם, בתי זיקוק לנפט (בז"ן), השפד"ן, כרמל אולפינים ומפעלי ים המלח דורגו במקומות הראשונים.

השפד"ן דורג בשנת 2023 במקום הרביעי לעומת מקום 13 במדד 2022. קרוב למחצית מניקוד המפעל התקבל בגין פליטות והעברות לסביבה של קולחים מטוהרים לשימוש בחקלאות. כמו כן, התקבל ניקוד שלילי ברכיב פוטנציאל השפעה על הסביבה בגין חריגות לאוויר במזהם פורמאלדהיד בשנת 2023 כתוצאה תפעול לקוי. האתר קיבל ניקוד שלילי גם בשנת 2022 בגין חריגות אוויר נוספות. יצוין כי המפעל תיקן את כל ההפרות מייד לאחר גילוין.


פעילות לשיפור הביצועים הסביבתיים מעבר לחובה החוקית:

מלבד הניקוד השלילי במדד, חברה או מפעל זכאים לניקוד חיובי בעבור מגוון פעולות שנעשות מעבר לנדרש מהן בדין, בהן: הסמכת מפעלי החברה לתקן ניהול סביבתי או לתקן ניהול אנרגייה, דיווח סביבתי וולונטרי ל-Carbon Disclosure Project (CDP), דיווח למערך הדיווח על פליטות גזי חממה של המשרד להגנת הסביבה או דיווח על פי מנגנון ה-GRI ברמות Core או Comprehensive (לפי בדיקה חיצונית בלתי תלויה ומאושרת), כמו גם התחייבות במסגרת מנגנון "שעת האפס". נוסף על כך, חברה תזכה לניקוד חיובי אם הפחיתה את השפעתה הסביבתית ביוזמתה בשיעור של יותר מ-10% במצטבר בלא דרישה חוקית.

בשנת 2023 בלטו מיזמי ההתייעלות הסביבתית האלה:

אינפיניה בע"מ חדרה – מקסום השבת קולחים מוּשבים לייצור נייר, עם התייעלות של 14% בהקטנת השימוש במים טריים למפעל.

או.פי.סי רותם – איסוף ניקוזי מערכת תגבור הספק והחזרה לתהליך, עם התייעלות של 18.4% בהפחתת צריכת מֵי מקורות למפעל.

או.פי.סי חדרה – צמצום כמות המים הנדרשת לקירור שפכי תעשייה, עם התייעלות של 23.2% בצמצום כמות המים הנדרשת לקירור למפעל.


המדד בנוי מכמה רכיבים המוכפלים זה בזה:

ההשפעה הסביבתית של החברה: פליטות מזהמים לאוויר, ים, נחל, קרקע, הזרמות שפכים, יצירת פסולת, שימוש בחומרים מסוכנים, רגישות מיקום המפעל (קרבה לאוכלוסייה ומקורות מים). על בסיס נתוני מרשם פליטות לסביבה (מפל"ס).


פיקוח ואכיפה: הפרות של הוראות החוק והתַקנות בנושאי הגנת הסביבה שהתגלו במסגרת פיקוח ואכיפה של המשרד להגנת הסביבה.


ניהול סביבתי: ניקוד חיובי בעבור פעילות לשיפור הביצועים הסביבתיים שלא מכוח חובה על פי דין: קיומן של מערכות לניהול סביבתי, ביצוע התייעלות סביבתית, דיווח סביבתי ווֹלונטרי.



להצטרפות לוואטסאפ חדשות ראשון לציון דילים וקופונים חמים בוואטסאפ – הצטרפו עכשיו!


באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה