בימים אלו פורסם דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל 2023, במטרה להציג את תמונת המצב העדכנית על מגפת העישון בישראל.
בדוח השנתי מובאים נתונים על מגפת העישון באוכלוסייה הכללית, נתונים מעודכנים על עישון סיגריות ונרגילה בקרב בני הנוער, עישון בקרב חיילי צה"ל, סקירה מקיפה על פעילויות המניעה והמאמצים הרבים המושקעים בהן, המשותפים למשרדי הבריאות, החינוך, האוצר, צה"ל, קופות החולים וגופים רבים נוספים.
בנוסף מציג הדוח סקירה על פעילות החקיקה והאכיפה בתחום העישון, על הגמילה מעישון בישראל ונתונים כלכליים שונים ביחס לעישון, בהם הכנסות המדינה ממיסים על טבק, צריכת הסיגריות הלאומית והיקף ההשקעה של תעשיית הסיגריות לקידום ועידוד העישון בקרב צעירים ובכלל.
סקרים משנת 2022-2023 מראים כי שיעור המעשנים בישראל עומד על 20.5% באוכלוסייה הבוגרת והערכות כי העישון הוא הגורם לכ8,000 מקרי מוות בשנה. כ10% מהם בקרב לא מעשנים שנחשפו לעישון של אחרים.
26% מהמרואיינים הלא מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון כפוי (עישון של אחרים).
השיעור המעשנים בקרב גברים גבוה יותר מהממוצע בגברים במדינות OECD ואילו שיעור העישון היומי בנשים בישראל נמוך יותר מהשיעור הממוצע בשנים במדינות הOECD.
בישראל עומד שיעור הגברים המעשנים על 28.1% לעומת 13.1% בקרב הנשים.
בהשוואה לסקר קודם מסתמנת עלייה מתונה באחוז התלמידים הכללי המעשנים סיגריה לפחות פעם בשבוע. מנגד קיימת ירידה באחוז התלמידים הכללי המעשנים סיגריות אלקטרוניות לפחות פעם בשבוע. בשנת 2023 נראית ירידה משמעותית במספר הרשויות המדווחות.
שיעור המעשנים שדיווחו על צריכה של למעלה מ20 סיגריות ביום היה גבוה בערבים להשוואה ליהודים הן בגברים והן בנשים.
הגיל הממוצע להתחלת עישון בהווה או אנשים שעשנו בעבר היה 18.3 בגברים יהודים ו19.7 בנשים יהודיות.
תמונת המצב ברשויות המקומיות
התמונה ברשויות המקומיות מראה כי הרשויות מעטות מחלקות קנסות בהיקפים גדולים וחלקן הגדול לא מעביר דיווח שנתי כנדרש בחוק. בנוסף רשויות שהוכרו במסגרת התוכנית הלאומית אפשריבריא כעיר בריאה על ידי משרד הבריאות מחויבות לקיים פעילות למניעת עישון בתחומן. רשויות אלו נדרשות לדווח על אכיפת עישון במקומות ציבוריים בהתאם לחוק כתנאי לקבלת תמיכה במסגרת התוכנית. על הדיווח לכלול את מספר הקנסות שניתנו בשנה קודמת, הסיבה למתן הקנס ואת מספר הטלפון שהרשות המקומית פירסמה לציבור לצורך הגשת תלונה למוקד פיקוח עירוני על הפרת החוק
החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים מסמיך את ראש הרשות המקומית ומי שהוסמך לכך מטעמו לאוכפו. הכסף המתקבל מהקנסות נכנס לקופת הרשויות המקומיות.
51 רשויות מתוך 257 הרשויות המקומיות בישראל הגישו את הדוח ודיווחו על היקף האכיפה שהתבצעה בשנת 2023. מדובר בירידה לעומת שנת 2022 בה הגישו 81 רשויות.
מספר הדוחות שניתנו בשנת 2023 עמד על 3,864 דוחות וקנסות ירידה לעומת שנת 2022 בה ניתנו 10,115 דוחות.
הרשויות המובילות באכיפה הן באר שבע עם 1,127 קנסות, רמת גן עם 553 קנסות וחדרה עם 509 קנסות.
מתוך 51 הרשויות שדיווחו, 35 העידו כי מתבצעת אכיפה ומתכון 14 דיווחו כי לא ניתנו קנסות בשנת 2023. 15 רשויות דיווחו כי אינן מבצעות אכיפה.
רק שתי רשויות דיווחו כי נתנו דוחות על עישון של סיגריה אלקטרונית במקומות ציבוריים.
מתוך 51 הרשויות שדיווחו, 22 רשויות דיווחו כי מונו 156 פקחים במהלך שנת 2023. מהנתונים עולה כי קיימים 620.5 תקנים האוכפים את החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים.
תמונת המצב בראשון לציון
מספר פקחים כולל: 55
מספר דוחות 348
האם קיימת אכיפה של החוק כנגד עישון: כן
האם ניתנו קנסות בגין עישון של סיגריה אלקטרונית במקומות ציבוריים: לא
האם נערכה הכשרה/סדנאות לפקחים בנושא אכיפת עישון: לא
האם התבצע מבצע לאכיפה מוגברת במהלך השנה: כן
האם נערכת פעילות אכיפה במוסדות חינוך/בתי חולים: לא
ניתן לפנות לאגף אכיפה ופיקוח באמצעות המייל pniot@MOH.GOV.IL או במוקד הטלפוני 5400 * .
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה