ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום תיקון לפקודת התעבורה שמבטל את ההסדרים שנחקקו לפני כשנתיים והיו אמורים להיכנס לתוקף בימים הקרובים, שנועדו לשנות הסדרי חניה ברשויות המקומיות והיו פוגעות בתושבים.
כזכור, בשבוע שעבר מתחו חברי הוועדה, מהקואליציה והאופוזיציה כאחד, ביקורת על ההסדר החדש שאמור היה להיכנס לתוקף בעוד כשבוע, ולאפשר גביית תשלום עבור חניה מתושבי הערים באזור שאינו אזור המגורים שלהם וגביית תעריף גבוה יותר עבור חניה ממי שאינו תושב הרשות. היו"ר ביטן אף ציין כי ההצעה נולדה בחטא ואמר כי הוא תומך בביטול התיקון לגמרי ולא רק בדחיית היישום.
לפי ההצעה שאושרה, האפשרות לקבוע הסדרי חניה בהן התעריף לתושב נמוך יותר מהתעריף למי שאינו תושב תידחה בחצי שנה בלבד ותיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2027. כזכור, בחקיקה נקבע כי רשויות מקומיות שיבקשו לגבות מחיר גבוה יותר עבור חניה ממי שאינו תושב הרשות לא יוכלו לגבות יותר מ-30% מהתעריף לתושב מקומי.
בנוסף, האפשרות לגבות תשלום עבור חניה מתושבי הרשות, לאחר חלוקת הרשות לאזורי חניה, תידחה בשנתיים עד סוף 2026, ותחול רק בערים הגדולות בהן מעל 120 אלף תושבים ולא 40 אלף כפי שהיה אמור להיות בחוק. המשמעות היא כי ההסדר החדש לא יחול על הרשויות הקטנות, רק על ערים בהן למעלה מ-120 אלף תושבים. עוד נקבע כי ככל ששרת התחבורה תקבע תקנות בעניין, באישור שר הפנים, הם יובאו גם לאישור ועדת הכלכלה.
בדיון היום שב היו"ר ביטן וציין כי תמך בביטול החוק בכלל, אולם מאחר והממשלה איימה למשוך את ההצעה – והמשמעות היא שהרפורמה הייתה נכנסת לתוקף בעוד מספר ימים – הסכים להתפשר. נציגת האוצר, ספיר איפרגן, אף ציינה כי במסגרת הסיכומים דלת משרד האוצר תהייה פתוחה בפני ראש הערים שרוצים להלין על ההסדר, כדי לנסות להגיע להסדר טוב יותר.
באשר לתל אביב אמר היו"ר ביטן כי ההבנה היא שחוק העזר לא יבוטל בחקיקה ראשית, ובתמורה לכך התחייבה העירייה בפני משרד הפנים להקטין את מספר האזורים מ-14 ל-9 ולתת לתושביה שעתיים חניה חינם ביום. "ציפיתי מראש העיר שיבטל את חוק העזר וילך יותר לקראת התושבים שלו, הוא לא עושה את זה משיקוליו שלו. עיריית תל אביב לא צריכה עוד כסף מהתושבים, גם ככה לא פשוט לגור בה. אם העירייה תחזור בה מהסיכום אני מצפה ששר הפנים יבטל את חוק העזר", אמר היו"ר ביטן.
נציג התושבים בתל אביב, גבי שמעיה, אמר כי "אי אפשר להיות בטוחים שחולדאי יעמוד בהבטחה שלו. ההטבות שניתנו יכולות להשתנות עוד חודש. זאת הוראת שעה, פשוט יבטלו אותה. מתעלמים לגמרי מהתושבים. התוצאה תהייה שמחירי החניונים, שגם ככה גבוהים, יעלו עוד יותר". תושבת העיר שיר פפרברג הוסיפה: "אני עצמאית ואני הולכת לשלם למעלה מ-3,000 שקל בחודש על חניה בתעריף החדש. אני לא מבינה איך הממשלה לא עוצרת את זה לפחות בשעות אלו של מלחמה. מה עם ניצולי השואה שחיים בעיר? מה עם המילואימניקים? תל אביב גם ככה נראית כמו תעלת בלאומילך, איפה אנשים יעשו קניות ברמי לוי שנותן חניה או בעסקים הקטנים באבן גבירול?".
חברת מועצת העיר והשרה לשעבר אורנה ברביבאי אמרה כי היחיד שהתעניין בחניה בתל אביב זה יו"ר הוועדה ביטן. היא הוסיפה: "אני בעד צמצום המכוניות, אבל לפי הסדר הזה – קודם תדאג לתחבורה ציבורית ורק אח"כ תוריד את מכוניות. מה עושה ראש עיריית תל אביב? מאשים את הממשלה שקבעה אזורים ותו שני 500 שקל – זה שקר. הוא חילק את האזורים באופן שרירותי, לא היה שום שיתוף ציבור – כאשר לא נעשית עבודה וההחלטה היא שרירותית שנובעת מספר התקציב כי שיריינו שם גידול של 22% בהכנסות מקנסות וחניה, אז החלוקה היא שרירותית ופוגענית בציבור בתל אביב".
ח"כ שלי טל מירון הציגה את הסתייגויות יש עתיד להצעה, ואמרה כי "המהירות שעיריית תל אביב קבעה עובדות בשטח היא תמהוה מאוד, היא לא חיכתה שנצביע על הדחייה והדחייה לא רלוונטית עכשיו לחוק העזר העירוני. השרים צריכים לקחת את זה לתשומת ליבם, אנחנו פה לראות את טובת האזרחים. אין תח"צ ראויה בתל אביב, אנשים לא מגיעים לעסקים בעיר והם נסגרים. זה יפגע במילואימניקים שיש להם המון עסקים בעיר. הייתי מצפה שדווקא העיר הזאת תלך יותר לקראת התושבים שלה מערים אחרות. ראינו איך ערים אחרות כמו ר"ג עושות את זה. בדקתי את עניין ניצולי השואה ובעיר מתגוררים 7,320 מהם. אני קוראת לראש העיר לפטור את כל ניצולי השואה מתשלום על חניה בדומה למהלך של עיריית ירושלים, וקוראת לו לשקול מחדש את הרפורמה. אני בעד הדחייה, אבל אצביע נגד הפשרה שהוצעה".
לפני ההצבעה ביקש היו"ר ביטן לדעת מה התעריף בכל הערים הגדולות שהרפורמה תחול עליהן, והוסיף: "אני מצפה משר שמאשר חוק עזר שיסתכל גם על הדברים האלה. לא יעלה על הדעת שתושב שמגיע לעיר ישלם פי 2 מתושב העיר. ראשי הערים עברו את הגבול והשרים צריכים לעשות את העבודה שלהם, הם לא יכולים לקבל חוק עזר ולחתום בלי להסתכל עליו". הוא הוסיף כי הוא מצפה מעיריית תל אביב לחזור בה לגמרי מחוק העזר, או לכל הפחות לעמוד בפשרה.
כאמור, בתום הדיון אושרה ההצעה כאשר בעדה הצביעו היו"ר ביטן, ח"כ שלום דנינו, ח"כ אליהו ברוכי וח"כ שמחה רוטמן, בעוד ח"כ שלי טל מירון הצביעה נגד.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה