אושרה בקריאה ראשונה הצעת החוק של חברי הכנסת ארז מלול ויונתן מישרקי לחייב את הרשויות המקומיות להשבת עודפי גבייה מהארנונה לתושבים בתוך 30 יום.
בחודש אוגוסט 2022 פרסמה התנועה לחופש המידע את הנתונים על עודפי הגבייה ברשויות המקומיות המגיעות לתושבים. מדובר על כספים אשר מגיעים לתושבים אשר עזבו נכס עליו הם משלמים ארנונה (עברו דירה, מכרו) ועל כך מגיע להם החזר על תשלומי הארנונה אותם שלמו. על פי הנתונים שהגיעו מהרשויות התגלה כי הסכומים מגיעים לעשרות/מאות מיליונים כך לדוגמה בתל אביב 130 מיליון שקל – בראשון לציון – 16 מיליון שקל, ובבאר שבע -6.7 מיליון. בחיפה (כ-60 מיליון שקל) ובירושלים (כ-113 מיליון שקל). בעקבות החשיפה הודיעו רשויות כי יפעלו להחזרת הכספים. בראשון לציון הגיבו כי לאור העומסים על מחלקות הארנונה והגבייה אושר תקן מיוחד של אדם שייזום שיחות לתושבים להם מגיעים הכספים.
כאמור בעקבות החשיפה של התנועה לחופש במידע חברי הכנסת ארז מלול ויונתן מישרקי הגישו הצעת החוק בה מוצע לקבוע כי בכל מצב בו אדם מודיע לרשות מקומית כי הוא הפסיק להיות בעלים או מחזיק של קרקע או בניין עליהם הוא משלם ארנונה על הרשות המקומית לפעול באופן יזום לבדיקת עודפי גבייה בארנונה ולהשיב אותם לאותו אדם בתוך 30 ימים.
ההצעה עלתה לקריאה ראשונה בתחילת החודש ובימים אלו נמצאת בהכנה לקריאה שנייה ושלישית.
"מטרת הצעת חוק זו היא לחתור למצב שהאזרח ירגיש שהשלטון נוהג עמו ביושר, וכשם שהרשות יודעת לזהות כאשר האזרח חב לה ויודעת אף לפעול לשם כך, כך גם תנהג כאשר היא חבה לאזרח", אמר ח"כ מלול.
נציגי משרד הפנים ומרכז השלטון המקומי בישראל הצביעו על מספר קשיים העולים מהצעת החוק כגון החובה להשיב את הכסף בתוך 30 ימים – פרק זמן שהוגדר על ידם כקצר מדי .
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר אמר כי ההערות שהועלו במהלך הדיון ילובנו בהכנה לקריאה השנייה והשלישית. "מדובר בהצעת חוק חשובה שמטרתה שיפור השירות לאזרח ועשיית צדק עם התושבים. הוועדה בראשותי תפעל לטייב אותה ולקדם אותה במהירות", אמר.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה