בתום עבודת מחקר מעמיקה ומאומצת שכללה שיתוף פעולה עם גופי רווחה שונים וקביעת קריקטריונים לפטור מניתוק, מפרסמת "רשות החשמל" החלטת מדיניות בנוגע לניתוקי חשמל בקרב צרכנים במצב כלכלי ורפואי קשה, וכן בנוסף תוקם ועדה לבחינת מקרים חריגים.
מדיניות הגבייה החדשה תאפשר לכ- 300,000 בתי אב פטור מניתוק בגין אי תשלום. בהחלטת מליאת הרשות ולאחר שימוע בנושא, נקבע כי צרכנים שיוכיחו מצב כלכלי קשה ובעיה רפואית בהתאם לקריטריונים (כמו מקבלי הבטחת הכנסה, מקבלי טיפול עם תרופות מצילות חיים) לא ינותקו מחשמל על רקע אי תשלום חוב.
במקביל לקבלת "הפטור" מניתוק יהיה על בעל החוב לשלם את חובו תוך הגעה להסדר תשלומים עם חברת החשמל, זאת מתוך התחשבות באינטרס הלאומי לצמצם את החוב שמשפיע על תעריף החשמל העתידי.
במדיניות החדשה הוגדרו קבוצות אוכלוסייה שיזכו בהגנה מניתוקים על בסיס קצבאות ביטוח לאומי ועל פי תבחינים של משרד הרווחה וגורמי בריאות מוסמכים, כמו הזכאים לקצבאות קיום, השלמת הכנסה, נכות, מזונות ועוד.
עוד קובעת המדיניות התייחסות לאוכלוסיות הממצות זכויותיהן במסגרת סל שיקום או לשכות לשירותים חברתיים. מקרים שאינם עונים על הקריטריונים המוגדרים יופנו לבירור בוועדת חריגים שתורכב מנציגי ציבור, מומחים לענייני רווחה ובריאות.
יחד עם ההחלטה מפרסמת הרשות הצעה נוספת לשימוע אשר תקבע לחייבים שקיבלו פטור סך קוט"שים מוגבל בכל חודש באמצעות מונה תשלום מראש.
הליך הגבייה של חובות ישתנה בהתאם להנחיות החדשות. אדם שלא שילם את החשבון החודשי או שיש לו חוב יקבל התראות על החוב בהודעה מספר פעמים כאשר אם עברו מעל 107 ימים מאז ההודעה הראשונה תוכל החברה, הספק להתחיל ולפעול בפעולות כגון ניתוק החשמל, הקטנת הזרם או התקנת מת"מ (מונה תשלום מראש). במידה ומדובר על אדם בעל קשיים כלכליים או מצב בריאותי קשה הלקוח יוכל לפנות אל הספק ולבדוק את זכאותו לפטור מניתוק בנושא ולהגיש בקשה לועדת החריגים. במידה והלקוח הגיש בקשה לועדת החריגים ועדיין לא התקבלה החלטה לא יתבצעו פעולות גבייה כנגדו. אם לא מגיע לו פטור יוכל הספק להתחיל בפעולות גבייה אזרחיים/ הוצאה לפועל.
תרשים המסביר איך יתנהל הליך הגביה לבעלי חובות עם קושי כלכלי או מצב רפואי קשה.
באתר זה שולבו סרטונים, תמונות ומידע מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. במידה וידוע מי צילם שלחו למייל בקשה לצרף קרדיט או להסרה